Pećina na sjeveru Tajlanda, u kojoj je više od dva tjedna bila zarobljena grupa od 12 dječaka sa trenerom, bit će pretvorena u muzej, objavio je u četvrtak BBC.

Dužnosnici spasilačke službe su priopćili da će u muzeju biti predstavljen način na koji se odvijala akcija spašavanja dječaka.

Oni ističu da će to biti glavna atrakcija na Tajlandu.

Pećina Tham Luang je jedna od najvećih pećina na Tajlandu. Nalazi se u podnožju planina u blizini gradića Mae Sai, u sjevernoj pokrajini Chiang Rai na granici s Mianmarom.

To područje je većim dijelom nerazvijeno s ograničenim turističkim ponudama.

"Ova oblast će postati živi muzej, gdje će biti prikazano kako se operacija spašavanja odvijala. Bit će postavljena i interaktivna baza podataka o akciji spašavanja. To će postati još jedna velika atrakcija na Tajlandu", rekao je bivši guverner i šef misije za spašavanje Narongsak Osotanakorn.

Premijer Tajlanda Prayuth Chan-ocha ističe da je iz predostrožnosti neophodno primijeniti sigurnosne mjere zbog turista, kako u samoj pećini, tako i van nje.

Zasad još nije poznato hoće li muzej biti operativan tijekom cijele godine pošto su na Tajlandu česte poplave, uglavnom u razdoblju od lipnja do listopada.

Istovremeno, najmanje dvije kompanije su zainteresirane da snime film o akciji spašavanja dječaka i njihovog trenera.

Američki studio Pure Flix je objavio da su njihovi producenti već na Tajlandu i da intervjuiraju spasitelje.

Tajlandska bolnica u kojoj se oporavljaju 12 dječaka i njihov trener koji su spašeni iz pećine, objavila je jučer prvi snimak na kome se vide dječaci u bolničkim krevetima, razgovaraju sa medicinskom sestrama i drže dva prsta u znaku pobjede.

Dječaci su prikazani u izolacijskoj prostoriji sa zelenim kirurškim maskama. Iza stakla stoje roditelji, od kojih neki plaču.

Direktor bolnice izjavio je na konferenciji za novinare da su "svi snažni u umu i srcu", prenosi AP.