Od listopada ove godine na granici između Francuske i Velike Britanije počinje primjena EES-a, što znači da se više neće pečatirati putovnice na ovoj granici, a nakon toga će se ovaj sustav primijeniti i na ostale granice schengenskog područja.

To, također, znači da će i građani BiH uskoro u EU ulaziti bez pečatiranja putovnica. Umjesto toga, građani će prilikom ulaska u Schengen, recimo na kopnenoj granici između BiH i Hrvatske, ili na aerodromu proći kroz skeniranje, kojim će biti zabilježeni njihovi osnovni biometrijski podaci, u konkretnom slučaju otisci prstiju.

Primjena za godinu dana

Ovaj sustav je planiran da bude primjenjivan paralelno s ETIAS-om. Primjena tog sustava je do sada nekoliko puta odgađana, a prema najsvježijim podacima, primjena će početi za godinu dana. Planirano je da prvih šest mjeseci primjene putnici budu samo upoznavani sa ETIAS-om, narednih šest mjeseci da će prilikom narednog ulaska morati ispuniti formular, odnosno moći će ući samo jednom bez ETIAS-a, nakon čega počinje puna primjena.

Riječ je o online formularu koji će putnici kojima ne treba viza, a koji namjeravaju ići u schengensko područje, popuniti nekoliko dana prije putovanja.

Bit će traženi samo osnovni podaci, poput imena, prezimena, datuma i mjesta rođenja i nekoliko sigurnosnih pitanja, poput boravka u zonama borbenog djelovanja i slično, pišu Nezavisne novine.

U najvećem broju slučajeva dobit će pozitivno rješenje u roku od nekoliko minuta. U izuzetnim slučajevima provjera bi mogla trajati nekoliko dana, a vrlo rijetkim situacijama i do mjesec dana. Ukoliko se utvrdi da postoji opasnost za schengensko područje, ulazak u EU će biti odbijen i osoba o kojoj je riječ neće moći ući čak i da posjeduje validnu vizu. ETIAS potvrda će važiti tri godine ili do isteka važenja putovnica, a koštat će sedam eura. Kao i do sada, putnik će imati pravo da u schengenskom području turistički boravi do 90 dana u periodu od šest mjeseci. Također, kao i do sada, osoba u pitanju neće imati dozvolu za rad.

Podaci u sustavu

ETIAS bi, uz korištenje EES-a, trebalo da ubrza prelazak granice, jer granični policajci neće morati obavljati procjenu na licu mjesta i treba li osobi u pitanju odbiti ulazak u EU.

Prilikom dolaska na granicu policajac će već imati sve podatke u ETIAS-u, a EES će uporediti biometrijske podatke, ako su oni već ranije uskladišteni u sustavu. Bez važećeg ETIAS-a nećete se moći ukrcati u avion, autobus ili drugo prijevozno sredstvo koje putuje u EU.

Recimo, važenje vašeg ETIAS-a će u autobusu provjeravati vozač, a na aerodromu službenik na šalteru za čekiranje.
ETIAS i EES će imati i još jednu prednost, koja se odnosi na lakše praćenje koliko dana vam je ostalo da imate pravo boravka u schengenskom prostoru. Nakon stupanja na snagu EES-a, moći ćete putem interneta ili putem opreme instalirane na graničnom prelazu utvrditi točan broj dana koji vam je preostao da možete boraviti u schengenskom prostoru. Time će doći kraj zamornom procesu kada službenik na graničnom prelazu listanjem vase putovnice računa broj preostalih dana.

Inače, većina putnika ne zna da vi već sada imate pravo da na graničnom prijelazu od graničnog policajca zatražite podatak koliko maksimalno dana još možete ostati.