Ovaj je popis iznimno širok i obuhvaća jako veliki broj riječi koje svi gotovo svakodnevno koristimo u (online) komunikaciji te je nemoguće pratiti sve korisnike koji na Facebooku ili Twitteru spomenu terorizam, Kinu ili riječ katastrofa, ali će korištenje kombinacije nekih takvih riječi sigurno privući pozornost DOHS-a koji će pratiti ponašanje tih osoba na internetu.

Sam popis spornih riječi podijeljen je na nekoliko kategorija – osim neizbježnih kategorija poput domovinske sigurnosti, cyber sigurnosti i terorizma, na popisu se nalaze i kategorije povezane s nuklearnom energijom, bolestima, zarazom, infrastrukturnom sigurnošću, sigurnosti granice s Meksikom te popis riječi vezan uz prirodne katastrofe.

Ovaj je popis na internetu objavila organizacija za zaštitu privatnosti Electronic Privacy Information Center koja ga je nazvala 'širokim, neodređenim i nejasnim'. Također, iz ove organizacije upozoravaju da ovaj popis uključuje veliku količinu riječi koje su u potpunosti nepovezane s misijom Ministarstva domovinske sigurnosti, a to je zaštita od terorizma i katastrofa.

Cijeli popis riječi pogledajte ovdje, a mi ćemo samo izdvojiti neke od tih spornih riječi zbog kojih američki agenti mogu početi pratiti vaše online aktivnosti: aerodrom, incident, evakuacija, plin, infekcija, virus, bakterija, bolest, svinjetina, telekomunikacije, napad, Meksiko, Kina, Kolumbija, Iran, hakeri, lavina, društveni mediji i brojne druge.

Naravno, ako u svojoj objavi na društvenim medijima spomenete Iran ili hakere jasno je da vas nitko neće pratiti, no ako na Facebooku napišete kako ste, čekajući na aerodromu let za Iran čitali članak o hakerima iz Kine koji na društvenim medijima prijete napadom na meksičke narkokartele, možda bi se u nekom uredu u SAD-u mogla upaliti crvena lampica te bi agenti mogli malo detaljnije pregledati vaše online aktivnosti. (dnevnik.hr)