Muškarac, jedan od tri pacijenta, uspio je prijeći dužinu nogometnog terena nakon godinu dana vježbi pomoću električne stimulacije.

Tri pacijenta koji su bili paralizirani od struka naniže ponovno su uspjeli hodati nakon što su im među kralješke umetnute elektrode, objavio je u ponedjeljak BBC.

Muškarac, jedan od tri pacijenta, uspio je prijeći dužinu nogometnog terena nakon godinu dana vježbi pomoću električne stimulacije, prenosi Hina.

Stručnjaci kažu da taj uređaj koji se smješta ispod ozljede, pomaže da izgubljeni signali iz mozga dođu do mišića u nogama.

Američki tim sa Sveučilišta Louisville i Klinike Mayo opisali su svoj uspjeh u časopisima Nature Medicine i New England Journal of Medicine.

Jedna od pacijentica kazala je da joj se život potpuno promijenio zahvaljujući tehnologiji.

''Sudjelovanje u ovoj studiji istinski mi je promijenilo život, budući da mi je dalo nadu za koju nisam mislila da je moguća, nakon prometne nesreće'', rekla je Kelly Thomas (23).

''Prvi dan kada sam napravila samostalne korake bio je emocionalna prekretnica u mojem oporavku koju neću nikada zaboraviti jer u jednom trenutku sam hodala uz pomoć asistenta, a sljedeći trenutak nastavila sam sama. Zadivljujuće je što ljudsko tijelo može postići uz pomoć istraživanja i tehnologije'', naglasila je.