Nakon rasađivanja treba da prođe najmanje dva mjeseca da bi počela berba paprike, a za neke sorte i cijela tri mjeseca. Bere se u dvije faze: u tehnološkoj i fiziološkoj zrelosti plodova, zavisi od toga čemu je namijenjena nakon berbe.

Da bi se izbjegli problemi u kasnijem periodu, branje ne treba obavljati dok je rosa jaka, ili odmah nakon kiše. U tom periodu je vlažnost plodova visoka, što pravi probleme u kasnijem periodu kada se uskladište, jer se stvaraju dobri uvjeti za širenje bolesti paprike. Uzgoj paprike u plasteniku omogućava da berba počne prije nego na otvorenom prostoru, tako da se može ostvariti i bolja cijena.

Kada je u pitanju zaštita paprike tijekom berbe, treba biti oprezan i koristiti sredstva s odgovarajućom karencom.

Berba paprike obavlja se postepeno u nekoliko prolaza, jer plodovi tako dozrijevaju. Branje se obavlja ručno (poželjno je koristiti makaze ili nož) i pažljivo, da se ne bi oštetila stabljika. Obično je vremenski period između dvije berbe nedjelju dana, mada može kod nekih sorti biti i cijelih 12 dana.

Paprika nakon berbe ne treba da bude na direktnom suncu više od jednog sata, jer se pojavljuju ožegotine plodova.

Plodovi koji su u fazi tehnološke zrelosti u karakterističnoj su boji za sortu i imaju punu veličinu. Površina je glatka i ima određenu otpornost na pritisak. Branje paprike u ovoj fazi se uglavnom obavlja za upotrebu u svježem stanju. Fiziološka zrelost je faza kad su sjemenke potpuno razvijene, a boja plodova poprima djelomično nijanse crvene, narančaste ili roze.

U ovoj fazi se plodovi koriste za dalju preradu ili za sušenje. Od perioda tehnološke zrelosti do onog fiziološke obično prođe malo više od dvije nedjelje.

Branje zavisi od načina uzgoja i koja je sorta paprika u pitanju.

Karakteristično je, recimo, da se feferoni namijenjeni za preradu svi beru u jednom prolazu, bez obzira na to u kojoj su fazi zrenja.

Vrijeme skladištenja paprika u svježem stanju veoma je ograničeno, obično je to do nedjelju dana. Ako se u skladištima osigura temperatura od 0 °C, plodovi paprike se mogu čuvati mjesec dana, dok pri temperaturama od 10 °C mogu biti u skladištu dvije nedjelje. Ako nije namijenjena za korištenje u svježem stanju, u tom je periodu je već potrebno početi s njenim konzerviranjem ili zamrzavanjem.

agrosavjet.com