Dok Međugorje iščekuje dolazak novoga papinog vizitatora mons. Alda Cavallija, ovoga ga je vikenda posjetio prefekt Kongregacije za kler nadbiskup Lazzaro You Heung Sik, koji je u subotu uvečer u međugorskoj crkvi sv. Jakova predslavio večernju svetu misu.

S njim u koncelebraciji bili su nadbiskup Tirane i Drača mons. Arjan Dodaj, apostolski nuncij Svete Stolice u Tirani nadbiskup Luigi Bonazzi, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, međugorski župnik fra Marinko Šakota i drugi svećenici.

– Okupljeni smo oko stola Gospodnjeg, pod brižnim pogledom Djevice Marije, poput učenika jednom u Cenakulu. Riječ koju smo upravo čuli oživljava krsni poziv svakoga od nas: slijediti Isusa! – poručio je u svojoj propovijedi mons. Heung Sik, dodajući kako su kršćani, zahvaljujući krštenju, „odjeveni u dostojanstvo djece, poslani svjedočiti kako Bog djeluje svaki dan u našemu životu.

– Svi smo mi, samom činjenicom postojanja, “pozvani”: Bog nas je pozvao u život za jedan plan ljubavi – rekao je mons. Heung Sik, naglasivši posebno ulogu Blažene Djevice Marije, koja je „znala njegovati povjerenje u prisutnost i djelovanje Gospodina u svome životu“.

– U početku i ona primjećuje odmak, doista se osjeća malenom i siromašnom pred planom Svevišnjega, ali je, nakon što se poslije otvorila Božjoj volji, uskliknula: “Što pogleda na neznatnost službenice svoje!“ Ako budemo čuvali Božju riječ u srcu, majka Isusova nas uvjerava da će nam ona pomoći novim pogledom iščitavati svoje postojanje, ali i svoju osobnu i obiteljsku povijest, kao i povijest naše zemlje, otkrivajući tako, da su svi događaji, pa i oni najbolniji, u svjetlu vjere, dio plana spasenja – rekao je mons. Heung Sik, dodavši kako „Marija nas uči da, kada dopustimo Gospodinu djelovati, možemo živjeti u radosti i zahvaljivanju“.

– Marija je glas svih malenih i posljednjih u povijesti. Tko se, kao i ona, pouzdaje u Boga, već je pobijedio i već je vidio svoju pobjedu nad zlom i svakom nepravdom. Njezinim prečistim rukama i Njezinom Majčinskom Srcu, danas povjeravamo život i službu Svetoga Oca, Biskupa, Svećenika, Đakona, a također i našu molitvu za sve one koji prihvaćaju Isusov poziv i koji imaju hrabrosti darovati Mu život. Hvalimo s Njom Gospodina, veličajmo Ga svim svojim glasom i tako ćemo otkriti i okusiti ljepotu stavljanja našega života svaki dan u službu Gospodinu, za dobro Crkve i braće – poručio je prefekt Kongregacije za kler nadbiskup Lazzaro You Heung Sik, inače biskup korejski biskup, iz međugorske crkve.

Darko Pavičić / Večernji List