Zlo klerikalizma, koje je postojalo i u vrijeme Isusa i postoji još i danas u Crkvi, tiranija je prema narodu vjernom Bogu, kazao je papa Franjo u propovijedi na misi u kapeli Doma Sveta Marta kojoj su prisustvovali i kardinali Kardinalskog vijeća, nazvanog C9, za reformu rimske kurije.

Duh klerikalizma je zlo koje je i danas prisutno u Crkvi, a žrtva je odbačeni i ugnjetavani narod, kazao je Franjo i pozvao pastire da ne budu „intelektualci religije“ s moralom udaljenim od Božje objave. Ponizni i siromašni narod koji vjeruje u Boga žrtva je „intelektualaca religije“ koje je zaveo klerikalizam, a koje će skrušeni grešnici preteći u kraljevstvo nebesko.

Citirajući Isusa koji se u ulomku iz Matejeva evanđelja obraća svećenicima i narodnim starješinama, Franjo je govorio o njihovoj ulozi. Imali su zakonske, moralne i vjerske ovlasti, sve su govorili. Ana i Kajfa su, primjerice, „sudili Isusa“, svećenici su i starješine „odlučili ubiti Lazara“, a k njima je išao Juda da „pregovara“, i „tako je Isus bio prodan“. „Ti ljudi ponižavali su, odbijali i šibali narod, a te se stvari i danas događaju u Crkvi. Postoji duh klerikalizma, klerici se osjećaju superiornima, udaljuju se od naroda, nemaju vremena poslušati siromašne, trpeće, uznike i bolesnike“, kazao je Papa. „Zlo klerikalizma je vrlo ružna stvar, to je novo izdanje tih ljudi, a žrtva je ista: bijedni i ponizni narod, koji čeka u Gospodinu.

Bog je uvijek nastojao da nam se približi, poslao je svoga Sina. Svi smo u radosnom iščekivanju. Ali Sin se nije uhvatio u kolo tih ljudi: otišao je s bolesnima, siromašnima, carinicima, grešnicima i prostitutkama. Isus i danas kaže nama i svima koje je zaveo klerikalizam: grešnici i prostitutke će vam prethoditi u kraljevstvu nebeskom“, zaključio je papa Franjo, piše Večernji list.