Papa Franjo u nedjelju je izrazio žaljenje zbog "rijeka krvi i suza" koje teku Ukrajinom nakon ruske invazije te je pozvao da se uspostave humanitarni koridori.

"Ukrajinom teku rijeke krvi i suza, ovo nije tek puka vojna operacija već rat koji sije smrt, uništenje i bijedu", rekao je nakon molitve Angelusa i pozvao da se za pomoć stanovništvu uspostave "stvarni humanitarni koridori".

"Žrtve su sve brojnije, kao i ljudi koji bježe, posebno je puno majki i djece. Potreba za humanitarnom pomoći u ovoj mučeničkoj zemlji dramatično raste iz sata u sat", kazao je argentinski papa koji je dosad više puta pozivao na prekid borbi u Ukrajini.

Brojne ukrajinske zastave vijorile su se među mnoštvom vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra gdje su pratili Papin Angelus.

"Svim srcem pozivam da se osiguraju stvarni humanitarni koridori i da se zajamči pomoć ljudima te da se olakša pristup opkoljenim područjima. Samo tako možemo pružiti vitalno važnu pomoć našoj braći i sestrama koji su suočeni s bombardiranjima i strahom", rekao je papa Franjo.

"Preklinjem da prestanu oružani napadi i da se pregovori nastave, da prevlada zdrav razum te da se ponovno počne s poštivanjem međunarodnog prava", dodao je papa.

Zahvalio je novinarima koji su "izložili svoje živote opasnosti" da bi informirali svijet o događajima u Ukrajini.

 Papa Franja rekao je da je poslao dva kardinala u Ukrajinu i da je Sveta Stolica spremna učiniti sve da se stavi u službu mira.

U Ukrajinu će, noseći humanitarnu pomoć, stići kardinal Konrad Krajewski i šef papske kancelarije za migraciju, dobročinstvo, pravdu i mir kardinal Michael Czerny.

Poglavar Rimokatoličke crkve je rekao da kardinali predstavljaju njega i sve kršćane i nose poruku da je rat ludost.

Nema informacija gdje su kardinali raspoređeni.