Papa Franjo u subotu će posjetiti Napulj i uputiti snažnu poruku lokalnoj mafiji Camorri u njenom uporištu u napolitanskoj četvrti Scampia, javlja Hina, prenosi novinska agencija Patria.

Stotine tisuća ljudi očekuju se u subotu na ulicama tog vrlo katoličkog grada. Bit će to naporan dan za Franju koji će se zaustaviti na devet mjesta i govoriti šest puta.

Mjere sigurnosti su iznimne, posebno zato jer će Papa ukupno 25 kilometara putovati automobilom. Po mjesnim medijima, oko 3.000 pripadnika snaga sigurnosti, uključujući snajperiste, bit će raspoređeno u Napulju i oko grada.

Iako nisu stigle posebne prijetnje, postoji rizik od napada džihadista nakon pokolja u Tunisu ili osvete mafije nakon prošlogodišnje Papine ekskomunikacije mafijaša.

Franjo će dan početi molitvom u Pompejima, a zatim će helikopterom stići do siromašne četvrti Scampia, premrežene organiziranim kriminalom, gdje će se obratiti mještanima.

Poslije će održati misu na otvorenom na znamenitoj Piazzi del Plebiscito, glavnom gradskom trgu, i posjetiti zatvor Poggioreale gdje 2.500 zatvorenika živi na prostoru predviđenom za njih 1.400. S devedesetak odabranih zatvorenika će ručati. Među njima će biti homoseksualci, transseksualci i oboljeli od side.