Papa Franjo danas je osudio nasilje nad ženama, nakon što je Italiju u studenom razbjesnilo brutalno ubojstvo 22-godišnje studentice, u godini kada je u toj zemlji ubijeno više od stotinu žena.

Franjo je ranije više puta pozivao na zaustavljanje nasilja nad ženama, no njegove riječi danas prve su na tu temu otkad je Italiju razbjesnilo ubojstvo Giuilije Cecchettin.

Ono je potaknulo prosvjede diljem zemlje i pozive da se nastava o poštivanju djevojaka uvede u obrazovni sustav već od razine vrtića.

"Svako društvo treba prihvatiti dar žene, svake žene: poštivati, braniti i cijeniti žene, znajući da, tkogod joj našteti, time vrijeđa Boga, rođenog od žene”, rekao je papa Franjo u propovijedi na Novu godinu u Bazilici svetog Petra u Vatikanu.

Talijanski zastupnici jednoglasno su podržali niz mjera čiji je cilj borba protiv nasilja nad ženama.

U 2023. ubijeno više od stotinu žena

Prema podacima talijanskog ministarstva unutarnjih poslova, u 2023. je ubijeno više od stotinu žena u Italiji, a gotovo polovica njih od strane sadašnjih ili bivših partnera.

Cecchettin je ubio njezin bivši dečko.

Bijes oko njezinog ubojstva poklopio se s uspjehom filma imena C'e ancora domani (I dalje postoji sutra), priče o ženi koju tuče njezin suprug. Smješten u Rimu nedugo nakon Drugog svjetskog rata, kada su žene dobile pravo glasa, taj se film sad koristi kao obrazovni alat u školama diljem zemlje.

Franjo je u ponedjeljak rekao kako žene igraju ključnu ulogu bivajući primjerima mira.

"I svijet se mora ugledati u majke i žene kako bi pronašao mir, kako bi izašao iz spirale nasilja i mržnje i još jednom vidio stvari istinski humanim očima i srcem”, poručio je.