Papa Franjo je u četvrtak u Vatikanu pozvao na ručak 21 sirijskog izbjeglicu, koji su gotovo svi muslimani, a koje je zadnjih mjeseci doveo u Rim, priopćila je Sveta Stolica.

Dvanaestero tih izbjeglica je osvanulo na naslovnicama novina kada su neplanirano bili pozvani u zrakoplov kojim se Sveti Otac 16. travnja vraćao s grčkog otoka Lezbosa. Drugih devetero je stiglo u lipnju.

Svi su muslimani, osim jednog kršćanskog bračnog para. Smještaj im, o trošku Vatikana, osigurava katolička Zajednica svetog Egidija, javlja Hina.

Tijekom objeda u Domu svete Marte, koji je Papa Franjo izabrao za svoj dom u Vatikanu, izbjeglice su s njim mogli razgovarati o prvim mjesecima svog boravka u Italiji. Djeca su Papi poklonila svoje crteže, a on njima igračke.

"Bio je to obiteljski, dirljiv trenutak", rekla je Daniela Pompei, čelnica službe za migrante u Zajednici svetog Egidija, prenosi Radio Vatikan. "Razgovarali su na talijanskom koji tek počinju učiti (...) i zahvalili su mu što im je spasio život", dodala je, prenosi Index hr.

Papi svejedno jesu li kršćani ili muslimani

Papa Franjo, unuk talijanskih useljenika, svesredno se zauzima za prihvat migranata u Europi, bez obzira bježe li od rata ili siromaštva, dok je dio europskih katolika suzdržan.

Pozvao je svaku župu u Europi da prihvati jednu izbjegličku obitelj. Tako je Vatikan, koji na svom području ima dvije župe, primio dvije kršćanske obitelji.

Tijekom putovanja na Lezbos mnogi su katolici bili iznenađeni, pa i nezadovoljni što je Papa poveo sa sobom muslimane. Sam je odbio tu kritiku rekavši: "Nisam birao, svi su Božja djeca".