U nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji, u nedjelju 20. veljače na Trgu Sv. Petra, Papa je tumačio evanđeoski odlomak (Lk 6,27-38) u kojemu Isus učenicima daje neke temeljne životne upute.

Tako je papa Franjo objasnio da Gospodin govori o najtežim situacijama, onima koje su za ljude kamen kušnje, onima koje dovode pred one koji se neprijateljski drže i koji stalno nastoje nanijeti zlo. „U tim slučajevima, Isusov je učenik pozvan ne podleći nagonu i mržnji, već se iznad toga visoko izdići. Pozvan je nadići nagon, nadići mržnju. Isus kaže: 'Ljubite svoje neprijatelje, činite dobro onima koji vas mrze'. I još konkretnije: 'onome tko te udari po jednom obrazu, pruži i drugi'. Kad to čujemo, čini nam se da Gospodin traži nemoguće (...) Promotrimo ponajprije onaj osjećaj nepravde koji primjećujemo u izreci 'pruži i drugi obraz'. Sjetimo se Isusa. Za vrijeme muke i njegova nepravednog suđenja pred velikim svećenikom, u jednom ga je trenutku jedan od stražara ošamario. Kako se On ponio? Ne grdi ga, ne, nego kaže stražaru: 'Ako sam krivo rekao, dokaži da je krivo. Ako li pravo, zašto me udaraš?'. Traži razlog za primljeno zlo. Pružiti drugi obraz ne znači nijemo trpjeti, popustiti nepravdi. Isus svojim pitanjem osuđuje ono što je nepravedno (...) Pružiti drugi obraz ne znači gubitnički prignuti glavu, već djelovati kao onaj koji ima veću nutarnju snagu“, naglasio je Sveti Otac.

U nastavku je dodao i kako pružiti drugi obraz znači pobijediti zlo dobrom, koje otvara jedan prostor u srcu neprijatelja i razotkriva besmislenost njegove mržnje. A taj stav, to pružanje drugog obraza nije diktirano računicom ili mržnjom, nego ljubavlju (...) besplatna i nezaslužena ljubav koju primamo od Isusa je ono što u srcu rađa taj način djelovanja sličan njegovom, koji odbacuje svaku osvetu. Mi smo naviknuti na osvete: 'Ti si meni učinio ovo, e sad ću ja tebi učiniti ovo', ili čuvati u srcu tu mržnju, mržnju koja čini zlo, uništava osobu.

Dolazimo tako do drugog prijedloga: je li moguće da neka osoba može ljubiti vlastite neprijatelje? Kad bi to ovisilo samo o nama, bilo bi to nemoguće. No, sjetimo se da, kad Gospodin nešto traži, to nam zapravo želi darovati. Gospodin nikada od nas ne traži nešto što nam On prije ne daje (...) Sv. Augustin je ovako molio: Gospodine, 'daj mi što zapovijedaš pa zapovijedaj što hoćeš!', zato što si mi to prije dao. A što da ga molimo? Što Boga raduje darovati nam? Odgovor je: snagu ljubavi, koja nije neka stvar, već je to Duh Sveti. Snaga ljubavi je Duh Sveti i s Isusovim Duhom na zlo možemo odgovoriti dobrom, možemo ljubiti one koji nam nanose zlo (...) A mi, pokušavamo li mi živjeti Isusove pozive? Sjetimo se neke konkretne osobe koja nam je učinila neko zlo (...) Svima nam je zajedničko to da nam je netko nanio neko zlo, mislimo na tu osobu. Možda u nama ima neko zlopamćenje. Zatim uz to zlopamćenje stavimo sliku Isusa, blagog, tijekom suđenja, nakon šamara. A potom zamolimo Duha Svetoga da djeluje u našemu srcu. Na kraju, pomolimo se za onoga koji nam je učinio zlo. Kad nam se učini neko zlo mi idemo odmah drugima to ispričati i osjećamo se žrtvama. Zaustavimo se i molimo Gospodina za tu osobu, da joj pomogne, i tako nestane tog zlopamćenja. Moliti za one koji su zlo s nama postupali je prva stvar kojom se zlo pretvara u dobro. Neka nam Djevica Marija pomogne da budemo graditelji mira prema svima, osobito onima koji se neprijateljski drže prema nama i koji nam se ne sviđaju“, poručio je Papa, prenosi IKA.

Nakon Angelusa izrazio je svoju blizinu stanovništvima koja su posljednjih dana pogođena prirodnim nepogodama na Madagaskaru i u Brazilu. Također, podsjetio je i na Nacionalni dan zdravstvenog osoblja te im od srca zahvalio.