Papa Franjo pozvao je danas svijet da odbaci idolopoklonstvo novca istakavši da ljudska pohlepa vodi društvo u propast.

U intervjuu za francuski časopis Paris Match, koji je dao u svom skromnom stanu u Vatikanu, papa je rekao da je sadašnji svjetski ekonomski sustav neodrživ.

“Kapitalizam i profit nisu đavolski ukoliko im se ne klanjamo”, rekao je papa.

“U svakom slučaju, ukoliko su novac i profit po svaku cijenu postali idoli koje obožavamo, i ukoliko je pohlepa osnova našeg društvenog i ekonomskog sustava, onda naše društvo ide u propast”, rekao je papa Franjo.

Čovječanstvo se mora odreći obožavanja novca i umjesto toga u središte stavi ličnost, opže dobro i buduće generacije koje će nastaniti zemlju nakon nas, rekao je papa i dodao da bi predstojeći samit o klimatskim promjenama u prosincu u Parizu, mogao pomoći u tom pravcu.

Prema njegovim riječima, kršćani su realni i shvaćaju da je svjetska ekonomija, kakva je danas, neodrživa, prenosi Tanjug.

Za ratove u Siriji i Iraku, papa je rekao da svijet mora djelovati s obzirom na izvanrednost situacije, ali i da riješi uzroke sukoba.

“Hajde da se zapitamo zašto ima toliko rata i nasilja. Ne zaboravimo licemjerstvo svjetskih sila koje govore o miru, a ispod stola prodaju oružje”, rekao je papa Franjo./HMS/