Papa Franjo danas je pozvao da se zajamči "siguran pristup" humanitarnoj pomoći namijenjenoj stanovništvu Pojasa Gaze, gdje se nastavljaju smrtonosna izraelska bombardiranja na palestinski teritorij na kojemu, po saznanjima UN-a, ljudima prijeti glad.

"Svakodnevno u srcu, s puno boli, nosim patnju stanovnika i u Palestini i u Izraelu zbog neprijateljstava koja ondje traju”, rekao je papa na kraju današnje molitve Anđeo Gospodnji na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

"Potičem nastavak pregovora da bi se hitno prekinuo sukob u Gazi i cijeloj regiji i da bi se oslobodili i vratili svojim najbližima svi izraelski taoci. Pozivam i na to da civilno stanovništvo Gaze hitno dobije siguran pristup svoj potrebnoj humanitarnoj pomoći", kazao je Sveti Otac.

U Kairu započinje nova runda pregovora

"Dosta je, molim vas prestanite", poručio je Franjo nakon što se u četvrtak raspodjela humanitarne pomoći u Gazi pretvorila u tragediju i završila smrću više desetaka civila u okolnostima koje tek treba utvrditi.

Danas u Kairu borave predstavnici Hamasa, Katra i Sjedinjenih Država te bi ondje trebali "započeti s novom rundom pregovora", čiji je krajnji cilj primirje u Pojasu Gaze, objavila je provladina egipatska televizija Al-Qahera.

U gotovo pet mjeseci u izraelskim vojnim akcijama u Pojasu Gaze smrtno je stradalo 30.410 ljudi, većinom civila, objavilo je u nedjelju Hamasovo ministarstvo zdravstva. Početak rata potaknuo je napad bez presedana koji su 7. listopada u južnome Izraelu izveli Hamasovi komandosi, a rezultirao je pogibijom najmanje 1160 ljudi, većinom civila

Istodobno je oteto oko 250 ljudi, a po izraelskim izvorima, u Pojasu Gaze još uvijek se drži 130 talaca te se vjeruje da je 31 mrtav. Primirje krajem studenoga omogućilo je da se u zamjenu za 240 palestinskih zatočenika oslobodi 105 talaca.