Papa Franjo održao je misu na otvorenome u glavnom bugarskom gradu Sofiji te se sastao s čelnikom Bugarske pravoslavne crkve, uputivši prvoga dana svoje balkanske trodnevne turneje i poruke o prihvaćanju migranata.

Cilj Papine turneje je napraviti nove iskorake otvaranja prema pravoslavnim kršćanima te odati počast Majci Terezi iz Calcutte.

Na misi koja se održala na središnjem trgu princa Aleksandra I sudjelovale su tisuće ljudi, uključujući i neke koji su doputovali iz drugih zemalja, poput Poljske.

U svojoj homiliji papa je upozorio na opasnost od apatije, ohrabrivši vjernike da budu "protagonisti revolucije ljubavi i službe". Upozorio je protiv prihvaćanja svega s rezignacijom što po njemu vodi prepuštanju slatko-gorkom tugovanju, no najveća opasnost, istaknuo je, prijeti od "sivog pragmatizma svakodnevnog života".

Papa je posjetio patrijarha Neofita, poglavara Bugarske pravoslavne crkve, i izrazio vjeru u odnos između katolika i pravoslavnih kršćana. U molitvi u pravoslavnoj katedrali u središtu grada papa Franjo je govorio "o dijalogu, harmoniji i bratstvu među crkvama, državama i ljudima".

Odgovor bugarskog patrijarha je bio nešto manje topao.

"Mi, Bugarska pravoslavna crkva, čvrsto smo uvjereni da ne može i ne smije biti kompromisa u pogledu vjere", kazao je on prema priopćenju.

Bugarska pravoslavna crkva odbila je međureligijske molitve ili službe s papom Franjom.

Papa Franjo je ranije, u razgovoru s bugarskim predsjednikom Rumenom Radevim, pozvao Bugarsku da otvorenih ruku primi migrante.

"Dopustite mi da sugeriram da vaše oči, srce i ruka, kao što je to i vaša tradicija, ne budu zatvoreni prema onima koji kucaju na vaša vrata", kazao je.

Bugarska, koja je podigla žičanu ogradu duž svojih eksternih granica EU kako bi spriječila dolazak migranata, prema riječima Pape, u poziciji je da ohrabri interakciju između različitih kultura i vjere.

Papa je također ukazao i na činjenicu da je 2 milijuna Bugara potražilo bolje životne prilike odlaskom u strane zemlje.

Papa bi u ponedjeljak trebao posjetiti izbjeglički logor i otputovati u Rakovski, oko 160 km jugoistočno od Sofije, gdje će održati misu i službu pričesti za više od 200 djece te će se potom vratiti u Sofiju i sudjelovati u međureligijskim molitvama za mir.

U utorak će papa Franjo posjetiti Sjevernu Makedoniju, a posjetit će i svetište Majke Tereze, rođene u Skoplju 1910., te će se susresti sa siromašnim ljudima o kojima skrbi red Majke Tereze  Misionarke ljubavi.

Papa Franjo proglasio je 2016. Majku Terezu svetom.

Bugarska i Sjeverna Makedonija spadaju među najsiromašnije europske zemlje i imaju male katoličke zajednice.

Papa Franjo drugi je papa koji posjećuje Bugarsku, nakon što je to 2002. napravio papa Ivan Pavao II, a posjet Sjevernoj Makedoniji prvi je posjet jednog pape toj zemlji, prenosi Hina.