Papa Franjo danas je rekao da je rat u Ukrajini pokazao da čovječanstvo mora odbaciti čudan instinkt za samouništenjem i da kupovina više oružja nije konačno rješenje nijednog sukoba.

Franjo je tražio od sudionika na svojoj tjednoj općoj audijenciji da se prisjete svih žrtava rata - mrtvih, uključujući i pale vojnika na jednoj ili drugoj strani, ranjenih, beskućnika i izbjeglica, prenosi Hina.

"Neka Gospodin pošalje svoj duh da shvatimo da je rat poraz čovječnosti, da moramo poraziti sve one koji vode rat...", rekao je.

"(Vođenje rata) je potreba koja nas uništava", rekao je, moleći Boga da nas "oslobodi od ove potrebe za samouništenjem".

Ovo je drugi put otkad je počeo rat u Ukrajini da je Papa evocirao slutnju nuklearnog rata. Franjo je nekoliko puta snažno osudio rat, no kritizirao je Rusiju samo implicitno, dosad izbjegavajući spomenuti ime zemlje. Koristio je termine poput neopravdane agresije, masakra i zvjerstava.

Moskva tvrdi da je 24. veljače pokrenula "specijalnu vojnu operaciju" osmišljenu ne kako bi se okupirao teritorij, nego u svrhu demilitarizacije susjedne zemlje i čišćenja onoga što zove opasnim nacionalistima. Franjo je već odbacio tu terminologiju.

"Pomolimo se da oni koji upravljaju shvate da kupnja i proizvodnja oružja nije rješenje problema", rekao je danas.

"Rješenje je zajedno raditi za mir, kao što Biblija kaže, kako bi se oružje pretvorilo u instrumente mira."

Franjo je u prošlosti rekao da se budžet potrošen na oružje treba prenamijeniti u druge svrhe, poput borbe sa svjetskom glađu i razvoja i distribucije cjepiva. Također je pozvao na zabranu nuklearnog oružja, rekavši da je čak i njegovo posjedovanje u svrhu odvraćanja nemoralno.