Papa Franjo ovog će mjeseca postaviti prvog kardinala brazilske amazonske regije u znak svoje brige za prašumu i njezine autohtone stanovnike.

Dom Leonardo Steiner, nadbiskup brazilskog grada Manausa, rekao je u intervjuu da je Franjo, prvi papa iz Latinske Amerike, zabrinut zbog krčenja šuma, prijetnji autohtonim kulturama i onečišćenja rijeka živom koju koriste rudari zlata u Amazoniji.

"Imenovanje kardinala Amazonije pokazuje papinu želju da Crkvu približi Amazoniji", rekao je Steiner prošlog tjedna.

Steiner će biti među 21 novim kardinalom koje će papa Franjo imenovati 27. kolovoza na ceremoniji poznatoj kao konzistorij. Konzistorij označava u okvirima Katoličke Crkve, službeni sastanak kardinalskog zbora. Konzistorij se održava u Vatikanu a za cilj ima, između ostalog, savjetovanje pape u značajnim teološkim i moralnim pitanjima.

Ilegalna sječa i rudarenje u Amazoniji poraslo je za vrijeme brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara. Njegova je vlada također otvorila vrata većem broju kršćanskih misionara u regiji.

Steiner je rekao da se autohtone zajednice žale da misionari često potkopavaju tradicionalne rituale, pjesme, pa čak i njihove jezike.

"To često rezultira iskorjenjivanjem kulture autohtonih naroda i njihovim drugačijim načinom gledanja na svijet", rekao je Steiner.

"Katolička crkva je bila kriva za to u prošlosti, ali sada brani očuvanje autohtonih kultura", rekao je.

Steiner je istaknuo papine javne isprike u Kanadi prošlog tjedna za seksualno zlostavljanje u sada zatvorenim školama za domorodačku djecu koje vode katolički redovi.