Papa Franjo posjetit će Irak u ožujku, ukoliko pandemijski trendovi to dopuste, priopćio je Vatikan u ponedjeljak, u objavi prve papine posjete inozemstvu u više od godinu dana.

Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni izjavio je da će Franjo učiniti posjet Iraku od petog do osmog ožujka, sa zaustavljanjima u Bagdadu i u "ravnicama Ur, povezanim sa sjećanjem na Abrahama", biblijskog patrijarha obožavanog među Židovima, krišćanima i muslimanima, kao i gradovima Irbilu, Mosulu i Qaraqoshu.

Bruni je izjavio da će dnevni red posjeta biti objavljen kasnije i da će uzeti u obzir "evoluciju izvanredne zdravstvene situacije širom svijeta", očito misleći na pandemiju COVID-19. To će biti prvo Franjino putovanje u inozemstvo od studenoga 2019. kada je posjetio Tajland i Japan. Franjo navršava 84 godine 17. prosinca. 

Vatikan je priopćio da je Franjo prihvatio poziv iračke vlade i lokalne Katoličke crkve. Nije bilo odmah jasno hoće li papa otputovati ako ne bude cjepljen protiv COVID-19 uoči puta. Vatikan još nije objavio nikakve planove cjepljenja. Očekuje se da Italija započne cjepljenje u siječnju, prenosi Associated Press.