Papa Franjo, koji je priznao da je "potpuni neznalica" što se tiče tehnologije, rekao je u petak da su internet, društvene mreže i sms poruke "dar od Boga" ako se koriste razborito.

"Elektroničke poruke, sms-ovi, društvene mreže i 'chat'-ovi mogu biti istinski ljudski oblici komunikacije", kazao je Papa u poruci za Međunarodni dan sredstava društvenog priopćavanja koji na današnji dan obilježava Katolička crkva.

"Vjerodostojnost komunikacije ne određuje tehnologija, nego ljudsko srce i naša sposobnost da se razborito koristimo sredstvima koja su nam na raspolaganju", poručio je.

Sedamdesetdevetogodišnji papa Franjo je u razgovoru s jednom djevojkom rekao kako mu je neugodno što mora priznati da se ne zna koristiti računalom i da je "potpuni neznalica" što se tiče tehnologije. Dodao je i da se pametni telefoni ne bi trebali koristiti u vrijeme obiteljskog ručka te da djeca ne bi trebala imati računala u svojoj sobi, piše Hina.

Ne zna se je li riječ o božanskoj providnosti ili ljudskom slučaju, ali Franjo je svoju poruku uputio sa susreta s čelnikom kompanije koja je sinonim za te proizvode računalne tehnologije, s izvršnim direktorom Applea Timom Cookom.

Čini se da je Papa u svojoj poruci bio nešto pomirljiviji prema modernoj tehnologiji nego prije, istaknuvši da se "Internet može iskoristiti za gradnju društva koje je zdravo i otvoreno za davanje".

"Društvene mreže mogu potaknuti druženje i promicati opće dobro, ali isto tako mogu biti razlog daljnje polarizacije i podjela među pojedincima i skupinama", rekao je.

Suvremene komunikacijske tehnologije su "dar od Boga koje nose sa sobom golemu odgovornost", poručio je Sveti Otac.