Papa Franjo izjavio je da "nas izluđuje" strah od migracije na početku turneje po Središnjoj Americi u jeku sporenja oko obećanog zida američkog predsjednika Donalda Trumpa na meksičkoj granici i dok novi karavan s migrantima kreće prema sjeveru.

Franju su upitali novinari o predloženom zidu dok je bio na putu ka Panami, gdje bi se trebao suočiti sa skandalom oko seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkovi. Franjo je odgovorio: "To je strah koji nas izluđuje".  

Papin zrakoplov sletio je u zračnu luku Panama Cityju u srijedu poslijepodne, a njega su dočekali predsjednik države Juan Carlos Varela i prva dama Lorena Castillo, koji su ga ispratili duž crvenog tepiha postavljenog na pisti.

Vatikan je ranije priopćio da će se Papa suzdržati od eksplicitnih izjava o Venecueli  tijekom boravka u Panami, ali je razvoj događanja u toj zemlji doveo do toga bude suočen s pitanjima o južnoameričkoj državi tijekom turneje.

Panamski nadbiskup Jose Domingo Ulloa izjavio je da će Franjina poruka najvjerjvatnije imati odjeka među mladim centralnoamerikancima koji vide svoju budućnost lišenu siromaštva koje ih prisiljava da migriraju u SAD - "mladm ljudima koji često padnu u ruke trgovaca drogom među tolikim izborima s kojima se mladi suočavaju", prenosi Xinhua.