Dočekan poput rock zvijezde, papa Franjo služio je u subotu veliku misu na stadionu Vélodrome kojom je završio dvodnevni posjet gradu Marseilleu.

Jauk boli

Prije odlaska iz Marseillea Papa se nakratko sastao u salonu zračne luke s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, prenosi Hina.

Papa je održao misu na stadionu pred gotovo 60.000 vjernika, u nazočnosti Macrona i njegove supruge Brigitte.

Franjo je danas osudio "ratoborne nacionalizme" i pozvao na paneuropski odgovor na migracije kako bi se zaustavilo pretvaranje Sredozemnog mora, u kojem su se utopile tisuće migranata, u "groblje dostojanstva".

Papa se zauzeo za primanje imigranata, u dugom govoru koji je zaključio crkvenu konferenciju o Mediteranu u Marseilleu, francuskoj luci koja je stoljećima raskrižje kultura i religija.

"Najviše odjekuje jauk boli pretvarajući Mediteran, 'mare nostrum', iz kolijevke civilizacije u 'mare mortuum', groblje dostojanstva: to je ugušen jauk braće i sestara migranata", rekao je, koristeći latinske izraze za "naše more" i "more smrti".

Pomoć

Papa se zauzeo za "velik broj legalnih i regularnih ulazaka" migranata, naglasivši da treba prihvaćati one koji bježe pred ratom, gladi i siromaštvom, a ne biti fokusiran na "očuvanje vlastitog blagostanja".

Po podacima UNHCR-a, ove je godinu u Europu preko Sredozemnog mora stiglo gotovo 178.500 migranata, a oko 2500 je poginulo ili nestalo.

Vlade u nekoliko europskih zemalja, uključujući Italiju, Mađarsku i Poljsku, vode otvoreni protivnici imigracije.

Papa je pozvao ljude da "poslušaju jauke boli" iz sjeverne Afrike i s Bliskog istoka.

"Koliko nam je to potrebno u sadašnjem trenutku, kada zastarjeli i ratoborni nacionalizmi žele da nestane san zajednice nacija!", rekao je, ne imenujući nijednu zemlju posebno.