Papa Franjo pozvao je u subotu na širenje obnovljivih izvora energije u svjetlu klimatske krize i rekao da posebno računa na mlade u svijetu.

Potrebna nam je brza i odlučna promjena. I to ozbiljno mislim: Računam na vas! Molim vas, nemojte nas napustiti, budite nam uzori, rekao je poglavar Katoličke crkve u subotu na sastanku koji je organizirao Franjina ekonomija, međunarodni pokret mladih ekonomista koji je papa Franjo osnovao 2019. godine.

Vrijeme je da budemo hrabri i da odbacimo fosilna goriva poput nafte, ugljena i plina, rekao je papa Franjo u Asisisiju u Umbriji.

Ne možemo čekati idući međunarodni summit koji možda neće donijeti nikakve rezultate: Zemlja danas gori. Danas moramo nešto promijeniti – i to na svim razinama, rekao je Franjo.

Mladi ljudi iz cijeloga svijeta okupili su se u Assisiju, rodnom mjestu sv. Franje Asiškog, kako bi razgovarali o važnim pitanjima za budućnost, prenosi Hina.

Papa je u govoru istaknuo da će budući naraštaji najviše patiti od današnjih postupaka.

Danas moramo naučiti podnijeti žrtve u našem načinu života koji nije održiv. Inače će naša djeca i unuci platiti cijenu. A cijena će biti previsoka i previše nepravedna, naglasio je.

Papa je oštro osudio potrošačku kulturu jer šteti društvenim odnosima. Govorio je o ‘demografskoj zimi’ jer se u zapadnim zemljama rađa sve manje djece i kritizirao što se prema zaposlenim majkama često postupa bezobzirno.