Papa Franjo u srijedu je rekao da "mu je slomljeno srce" zbog pucnjave u školi u Teksasu u kojoj je ubijeno 19 djece i dva učitelja te pozvao na veću kontrolu oružja.

Okupljeni na tjednoj audijenciji na Trgu sv. Petra pozdravili su njegov poziv koji je uputio dan nakon najgore pucnjave u školi u Sjedinjenim Državama u gotovo deset godina.

“Srce mi je slomljeno zbog masakra u osnovnoj školi u Teksasu. Molim za djecu i odrasle koji su ubijeni i za njihove obitelji”, rekao je Franjo o pucnjavi u Uvaldeu u Teksasu.

“Vrijeme je da kažemo ‘dosta’ neselektivnoj prodaji oružja. Posvetimo se tomu da se ovakve tragedije više ne ponove”, rekao je.

Govoreći iz Bijele kuće nekoliko sati nakon pucnjave, vidljivo potresen predsjednik Joe Biden pozvao je Amerikance da se suprotstave politički moćnom američkom oružanom lobiju, koji je okrivio za blokiranje donošenja strožih zakona o sigurnosti vatrenog oružja.

Franjo je često kritizirao industriju oružja. Godine 2015. rekao je da su ljudi koji proizvode oružje ili ulažu u industriju oružja licemjeri ako sebe nazivaju kršćanima.