Papa Franjo će u 2016., na tragu prvih triju godina svog pontifikata, nastaviti program reforma u Vatikanu, od proslave Godine milosrđa, preko putovanja u Meksiko i Poljsku, do pobudnice o obitelji koja se s nestrpljenjem očekuje.

Papin službeni raspored već otkriva da Jorge Bergoglio, koji je u prosincu napunio 79 godina i gdjekad pokazuje znake umora, neće usporiti ritam.

Papa u veljači treba pohoditi Meksiko, drugu po veličini zemlju Latinske Amerike, gdje će posjetiti mjesta povezana s raznim problemima: s urođeničkim narodima, krijumčarenjem droge i iseljavanjem u Sjedinjene Američke Države, piše Hina.

U srpnju treba posjetiti jug Poljske, Krakov, gdje će se održati Svjetski susret mladih. U toj prigodi će posjetiti i bivši nacistički logor u Auschwitzu.

Nisu isključena ni druga putovanja. Spominju se, ali ta informacija još nije potvrđena, dvije zemlje, Kosovo i Armenija, gdje bi Papa mogao odati počast armenskom narodu, koji je bio žrtva genocida 1915.-1916. u vrijeme Osmanskog Carstva.

Usto, Papa kani nastaviti reformu Kurije, vatikanske uprave, što je dugotrajan posao koji nailazi na otpor i izaziva zabrinutost.

“Reforma Kurije nastavlja se s odlučnošću, lucidnošću i odvažnošću”, upozorio je Papa u božićnoj poruci 21. prosinca, u hladnom ozračju, pred kardinalima i biskupima koji rade u Vatikanu.

Velik posao koji očekuje Svetog Oca jest osnivanje dvaju dikasterija (ministarstava): za laike, obitelj i život te za pravdu, mir i migracije. Reforma vatikanskih medija treba se nastaviti, a ona, osobito osjetljiva reforma gospodarskih tijela, treba se produbiti.

Vjernici s nestrpljenjem očekuju Papinu apostolsku pobudnicu o obitelji, skup preporuka koje će Papa objaviti u veljači, nakon dviju uzastopnih sinoda na tu temu, održanih u listopadu 2014. i u listopadu 2015. To je osjetljiv dokument u kojemu Papa mora pokazati mudrost, kako bi otklonio rizik raskola, ali ujedno mora odgovoriti na određena očekivanja.

Godina milosrđa ili Sveta godina, koja je počela 8. prosinca i završava se 20. studenoga 2016., jako će ga zaokupiti. Uz nedjeljne angeluse i opće audijencije srijedom na Trgu svetog Petra, Papa će uvesti novu audijenciju subotom, koju će održavati jednom u mjesecu.

Naposljetku, 2016. će biti godina pravorijeka u sudskom postupku poznatom kao Vatileaks 2, u kojemu se peterim osobama – među njima i dvama talijanskim novinarima – sudi za iznošenje u javnost povjerljivih dokumenata o financijskim nepravilnostima vatikanske državice.