Papa Franjo osudio je u subotu okrutnost rata u Ukrajini na uskrsnoj misi bdijenja kojoj je prisustvovao, ali je nije predvodio, vjerojatno zbog bolova u nogama zbog kojih je smanjio svoje aktivnosti.

Misi je prisustvovao Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja, kojega su ruske snage prošli mjesec uhitile, a kasnije pustile na slobodu u razmjeni zarobljenika.

Talijanski kardinal Giovanni Battista Re zamijenio je Papu tijekom službe, u sklopu koje je održana procesija koja se odvijala središnjom lađom bazilike svetog Petra u gotovo potpunome mraku.

Papa je sjedio ispod glavnog ciborija bazilike u velikome bijelom stolcu, no tijekom čitanja evanđelja je stajao. Propovijed je čitao sjedeći, prenosi Hina.

Sveti Otac je izmijenio ranije pripremljeni tekst da bi ukazao na prisutnost Fedorova, njegove obitelji i trojice ukrajinskih parlamentaraca koji su sjedili u prvom redu. Govorio je o "tami rata i o okrutnosti".

"Svi molimo za vas i s vama. Molimo jer je toliko patnje. Možemo vam pružiti samo svoje društvo, svoje molitve i poručiti vam: 'budite hrabri, mi smo uz vas'", rekao je Franjo.

Završio je izgovorivši "Krist je uskrsnuo" na ukrajinskom.

85-godišnji papa boluje od išijasa koji mu katkad uzrokuje snažne bolove u jednoj nozi i zbog toga nerijetko izraženije šepa. Nedavno ga je jako boljelo desno koljeno.

Franjo bi na Uskrsnu nedjelju, najvažniji dan u kršćanskome liturgijskom kalendaru, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, trebao služiti misu na Trgu svetog Petra, a zatim prenijeti svoju poruku i blagoslov "Urbi et Orbi" (gradu i svijetu).