Poglavari Katoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve, papa Franjo i patrijarh Kiril razgovarali su u srijedu o sukobu u Ukrajini i zaželjeli "pravedan mir", navodi se u priopćenju Moskovske patrijaršije.

"Strane su istaknule presudnu važnost pregovaračkog procesa koji je u tijeku, izrazivši nadu da će brzo doći do pravednog mira", ističe patrijaršija.

Papa i patrijarh su se s "posebnom pozornošću" osvrnuli na humanitarna pitanja i mjere nužne kako bi se "prevladale posljedice" sukoba, dodaje Ruska patrijaršija. Od početka ofenzive Moskve 24. veljače dvojica crkvenih poglavara imala su potpuno različita stajališta. Papa Franjo je više puta pozivao na mir. U srijedu je, u prigodi javne molitve, zatražio od Boga oproštenje u ime ljudi koji "i dalje piju krv mrtvih rastrganih oružjem".

Patrijarh Kiril, blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, opravdao je, naprotiv, vojnu operaciju u govoru 27. veljače, rekavši da je to sukob sa "snagama zla" koje "pobijaju povijesno jedinstvo" Rusije i Ukrajine. Dana 13. ožujka darovao je ikonu zapovjedniku Ruske nacionalne garde (Rosgvardija) izrazivši nadu da će ta nabožna slika "nadahnuti mlade borce" tih vojnih snaga koje aktivno sudjeluju u Ukrajini.

Zbog takvog stajališta, dio njegova svećeništva u Ukrajini prosvjedovao je protiv Kirila. Ukrajinski pravoslavni vjernici većinom pripadaju autokefalnoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi i Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije.