Današnje izbjeglice bježe iz svojih domova isto kao Josip i Marija pred Kristovo rođenje, rekao je papa Franjo u nedjelju u misi na Badnju večer u bazilici Svetog Petra, prenose agencije. 

Papa je na svoj peti Božić u svojstvu čelnike zajednice 1,2 milijarde katolika u svijetu, u bazilici Svetog Petra predvodio misu za oko 10.000 ljudi dok su je još mnogi pratili s trga ispred crkve. ''Toliko je koraka skriveno u koracima Josipa i Marije. Vidimo tragove cijelih obitelji primoranih otići na današnji dan'', rekao je Papa u homiliji.

''U mnogim je slučajevima odlazak ispunjen nadom, nadom u budućnost, no za mnoge druge taj odlazak može imati samo jedno ime: preživljavanje'', dodao je. Isus u »svojem siromaštvu i poniznosti objavljuje i pokazuje da su istinska snaga i autentična sloboda iskazani u poštivanju i pomaganju slabima i ranjivima«, rekao je papa Franjo.

I pastiri za koje Biblija kaže da su prvi vidjeli dijete Isusa bili su »primorani živjeti na rubovima društva« i smatrani su prljavim i smrdljivim strancima, rekao je.

''Sve u vezi s njima izazivalo je nepovjerenje. Oni su bili muškarci i žene koje je trebalo držati dalje, kojih se trebalo bojati.''  Papa je po tradiciji u crkvu Svetog Petra ušao nešto prije 21,30 sati držeći srebrni papinski štap s križem i predvodeći procesiju kardinala i drugih vodećih prelata. Prije mise je Papa podignuo pokrivač koji je prekrivao lik Isusa Krista, a 11-ro djece iz Europe, Azije, Afrike i Južne Amerike položilo je cvijeće kod oltara. Na kraju službe Papa treba podići lutku Isusa i u pratnji djece položiti je u jaslice u bazilici.