Papa Franjo u petak je kritizirao Europu za koju je izjavio da je postala "tmurna i utvrđena" i zatražio od nje da ne tretira migrante kao kriminalce.

Papa je to izjavo u prisutnosti vodećih europskih čelnika, među kojima su bili njemačka kancelarka Angela Merkel, čelnik Europske središnje banke Mario Draghi i predsjednici Europskog parlamenta, Komisije i Vijeća.

''Što se dogodilo s Europom humanizma, prvakom ljudskih prava, demokracije i slobode? Što se dogodilo s Europom koja je domovina pjesnika, filozofa, umjetnika, glazbenika i muškaraca i žena od pera? Što se dogodilo s Europom koja je majka naroda i zemalja, majka velikih ljudi koji su žrtvovali vlastite živote za dostojanstvo svoje braće i sestara?'', upitao je Papa.

Papa je održao govor na ceremoniji u vatikanskoj dvorani Sala Regia gdje mu je uručena nagrada Charlemagne, koju svake godine dodjeljuje njemački grad Aachen osobama koje su dale najveći doprinos idealima poslijeratne Europe.

Papa Franjo je nazvao Europu "tmurnom, iako još bogatom energijom i mogućnostima" i kazao je da se "sve više utvrđuje, umjesto da se otvara za pokretanje novih društvenih procesa koji su u stanju da uključe sve pojedince i grupe u potrazi za novim i produktivnim rješenjima za trenutne probleme", prenosi agencija Reuters.