Papa Franjo je u poruci za Dan planeta Zemlje poručio da je svijet na rubu i da čovječanstvo mora izbjeći put samouništenja.

Papa je od svog izbora 2013. više puta govorio o potrebi zaštite okoliša, a danas je objavio dvije videoporuke, jednu u povodu Dana planeta Zemlje, a drugu za sastanak na vrhu na temu klimatskih promjena čiji je domaćin američki predsjednik Joe Biden.

"Sada je vrijeme za djelovanje. Na rubu smo", rekao je katolički poglavar koji podržava zaključak znanstvenika da je globalno zagrijavanje dijelom uzrokovao čovjek.

"Iz kriza se ne izlazi isti, bit ćemo bolji ili gori"

Govoreći o kombinaciji pandemije koronavirusa i posljedica klimatskih promjena, Papa je istaknuo da prirodu treba poštivati jer više neće opraštati.

"Kada krene uništavanje prirode, to je teško zaustaviti. No još imamo vremena i bit ćemo otporniji ako ćemo raditi zajedno, a ne sami. Iz kriza se ne izlazi isti, bit ćemo ili bolji ili gori. To je izazov, a ako ne izađemo bolji, ići ćemo putem samouništenja", upozorio je Papa.

Kazao je i kako je sad vrijeme za inovacije i kreativna rješenja pa je pozvao političke čelnike da djeluju hrabro i pravedno. U poruci za klimatski samit poručio je da ljudi trebaju brinuti o prirodi kako bi ona brinula o nama.

Događaj kojem je domaćin Biden, a koji bi trebao vratiti SAD na položaj svjetskog predvodnika borbe protiv klimatskih promjena nakon što je bivši predsjednik Donald Trump napustio Pariški klimatski sporazum, Papa je proglasio divnim. Kritizirao je Trumpa koji je napustio taj svjetski dogovor o borbi protiv klimatskih promjena te je pozdravio odluku Washingtona pod novom Bidenovom vladom da se vrati u sporazum.