Nacionalno vijeće Mosta nezavisnih lista usvojilo prijedlog usuglašen od strane oba pregovaračka tima sa zadnjeg sastanka održanog u srijedu 5. listopada. Zajednička izjava za medije predviđena je za sutra iza podneva, priopćeno je iz Mosta. Prethodno je HRT neslužbeno doznao kako je Most donio odluku da preuzima odgovornost te je odlučio sudjelovati u radu nove hrvatske vlade.

Most je tako prihvatio kompromisnu ponudu HDZ-a - da funkcija predsjednika Sabora bude rotirajuća. Navodno je Most pristao i na četiri ministarstva te mjesto potpredsjednika vlade.

Cijeli dan čelnik Mosta obavljao je telefonske razgovore s članovima Nacionalnog vijeća. U dvadesetak razgovora navodno su zaključili da prihvaćaju kompromisno rješenje oko čelnog mjesta Sabora, koje je bilo kamen spoticanja. A ono glasi kako će prve dvije godine mandata predsjednik Sabora biti iz redova Mosta, a potom dvije godine iz redova HDZ-a.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je da se čuo telefonom s predstavnicima Mosta te dodao da su mu kazali da će mu večeras odgovoriti. Na pitanje jesu li djelovali pozitivno, rekao je kako nije detektiv. Novinarima je rekao neka se strpe još do sutra te zamolio prolaz do automobila.
Predstavnici Mosta nisu službeno stupili pred novinare jer je praksa da će prvo o svemu obavijestiti HDZ. Sutra nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a predstavnici dviju stranaka trebali bi se sastati i dogovoriti sve detalje.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković bio je najavio da će Predsjedništvo HDZ-a i Nacionalno vijeće sutra izvijestiti o pregovorima i nakon toga dogovoriti paket.

HRT.hr