Flasteri bi u bliskoj budućnosti mogli postati pravi gadgeti, koji će moći pratiti kakvo je stanje rane koju štite, ali i po potrebi davati lijekove i na taj način postati aktivni dio procesa liječenja.

Razvili su ga znanstvenici sa Sveučilišta Tufts, a još se radi samo o prototipu koji ima senzore za temperaturu i pH kako bi mogao pratiti znakove upale i infekcije te dati odgovarajući lijek.

Profesor Sameer Sonkusale rekao je kako su mogli krenuti u ovom smjeru razvoja flastera zbog razvoja fleksibilne elektronike.

Fleksibilna elektronika omogućila je razvoj mnogih nosivih medicinskih uređaja, ali zavoji se nisu značajno promijenili od začetaka medicine, kaže Sonkusale u priopćenju.

Opekline, dijabetes ili druge bolesti mogu uzrokovati kronične rane koje mogu dovesti do infekcija ili čak i amputacija. Uz ovakav flaster moglo bi se ranije detektirati upaljeno tkivo i infekciju. Stvar radi tako da mikroprocesor očitava podatke koji dolaze sa senzora i ako je potrebno može dati otpustiti potreban lijek zagrijavanjem hidrogela. Nakon in vitro testiranja, u tijeku su pretkliničke studije.

Inače, prije četiri godine su znanstvenici razvili flastere koji bojom reagiraju i pokazuju koliko kisika rana dobiva, a lani je skupina znanstvenika razvila flaster koji može davati lijek na zahtjev, piše 24sata.hr.