Komisija za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga.

Ovim se osigurava dodatnih 10 feninga za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju cesta, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih poduzeća Autoceste i Ceste u BiH.

Članovi Komisije nisu podržali principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u BiH, kao ni Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Zakon o akcizama

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je, obraćajući se članovima Komisije, pojasnio da se predloženim zakonskim rješenjem uvećava trošarina za naftne derivate za 0,15 maraka po litru, uvodi se i trošarina i cestarina za biogorivo i biotečnosti.

Pojasnio je da su izmijenjena i dva popratna zakona, jer bez njihovog usvajanja su neprovodive predložene izmjene Zakona o akcizama.

Ministar Bevanda je podsjetio da je potreba osiguranja dodatnih sredstava za izgradnju autocesta i cesta u BiH uvjet već dogovaranih, potpisanih ugovora s EBRD-om, a isto tako i ugovora koji su u fazi dogovaranja.

Istaknuo je da su prijedlozi uvođenja ove trošarine i uvećanja trošarina ugrađeni u Reformsku agendu, a isto tako i u Pismo namjere MMF-u. Članica Komisije Dušanka Majkić je kazala da SNSD neće podržati „rušenje sustava neizravnih poreza“ i glasat će protiv predloženih zakona.

''Imamo vremena da to uradite onako kako je stav Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje i to je mjera stvari'', smatra Majkić.

Član Komisije Amir Fazlić je mišljenja da ovaj zakon treba „ugledati svjetlost dana u Parlamentu, da argumentirano pričamo“.

''Mislim da treba dati šansu ovom zakonu na Parlamentu, ne bi ga zaustavljao u komisijskoj fazi'', kazao je Fazlić. Član Komisije Jasmin Emrić je dodao da podržava izgradnju cestovne infrastrukture, ali smatra da „javnost nije pripremljena za predložena zakonska rješenja“.

''Poslovni sektor, gospodarstvo u BiH nije pripremljena za predložena zakonska rješenja'', smatra Emrić. Kazao je da im trebaju analize efikasnosti predloženih zakonskih rješenja, te dodao da ne može podržati predložene izmjene i dopune zakona.

Član Komisije Salko Sokolović smatra da bi bilo vrlo bitno, a do sada nisu dobili informaciju o tome kolika je trenutna dobit od dijela autoputa koji trenutno imamo, dodajući da se naplaćuju „neka sredstva“.

''Koliki je promet po tim cestama, koliko se zarađuje, što u suštini ta sredstva mogu'', zanimalo je Sokolovića. Predsjedavajući Komisije Predrag Kožul je ukazao da ovakve zakone drži „kao politiku mogućih koraka, politiku korak po korak“.

'Razumne mjere'

Smatra da će nedonošenje ovog zakona dovesti do blokade jednog segmenta razvojne politike u BiH, a to je izgradnja cestovne, prometne infrastrukture. Dodao je da će podržati donošenje predloženih zakona.

Komisija za financije i proračun Zastupničkog doma državnog parlamenta razmatrala je danas i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač zastupnik Damir Arnaut, ali je odgodila izjašnjavanje za sljedeću sjednicu da bi članovi Komisije mogli razmotriti amandman koji je predložio predsjedavajući Komisije Predrag Kožul.

Arnaut je kazao da je svrha ovog zakona da ograniči otpremnine svim zaposlenim u institucijama BiH „na jednu razumnu mjeru“.

''Trenutni sustav dozvoljava otpremnine u visini šest plaća zaposlenog ostvarenih u prethodnih šest mjeseci, bez obzira na to koliko je plaća zaposlenog, što je u praksi dovodilo do situacija da osobe zaposlene s najvišim koeficijentom ostvaruju otpremnine i više od 30 tisuća KM'', kazao je Arnaut.

Istaknuo je da njegov prijedlog zakona ograničava najvišu moguću otpremninu na 9.960 KM, a ostavlja najmanju garantiranu otpremninu na nivou na kojem je sada, to je 4.980 KM, javlja bljesak.info.