Na Wall Streetu su jučer cijene dionica pale zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, a pod najvećim su pritiskom bili tehnološki i sektor proizvođača čipova zbog restrikcija koje je Washington nametnuo kineskom Huaweiju.

Dow Jones oslabio je 84 boda ili 0,33 posto, na 25.679 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,67 posto, na 2840 bodova, a Nasdaq indeks 1,46 posto, na 7702 boda.

Pad indeksa drugi dan zaredom posljedica je strahovanja ulagača od daljnjeg rasta napetosti u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine.

Nakon što je prošloga tjedna SAD uvrstio Huawei na listu kompanija koje ne mogu kupovati komponente i tehnologiju od američkih kompanija bez dozvole vlade, u nedjelju je Alphabetov Google objavio da počinje otkazivati suradnju s Huaweijem.

I drugi američki tehnološki divovi, među ostalima i Intel i Qualcomm, objavili su da neće prodavati čipove kineskoj kompaniji do daljnjih uputa vlade.

Zbog toga se pod pritiskom našao cijeli sektor proizvođača poluvodiča pa je PHLX indeks tog sektora, koji obuhvaća 30 kompanija, jučer potonuo 4 posto.