Appleova prodaja iPhona u Kini pala je za 20 posto na godišnjoj razini u četvrtom tromjesečju 2018. godine, dok je prodaja pametnih telefona kineskog konkurenta Huaweija porasla za 23 posto, objavila je analitička tvrtke IDC.

Apple u svojim kvartalnim izvješćima više ne objavljuje podatke o obujmu prodaje iPhonea, nego samo prihode, što znači da je IDC-ova analiza kroz provjeru prodajnih kanala često najjasniji pokazatelj promjena u prodaji.

Apple je nedavno objavio da je prihod od prodaje iPhonea u proteklom tromjesečju pao za 15 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok je njegov izvršni direktor Tim Cook naveo pad potražnje u Kini kao jedan od najvažnijih razloga smanjenja procjena prodaje kompanije u idućem razdoblju.

Podaci IDC-a ukazuju na pad prodaje iPhonea u Kini u proteklom kvartalu za 19,9 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok je Huaweijev broj isporuka porastao za 23,3 posto. T

Time je Appleov tržišni udio smanjen na 11,5 posto, s 12,9 posto godinu dana prije, stoji u izvješću.

"Nije bilo većih inovacija koje bi potaknule korisnike da nastave mijenjati telefone po većoj cijeni"

„Osim uobičajenih nadogradnji performansi u 2018. i malih promjena vanjskog dizajna, nije bilo većih inovacija koje bi potaknule korisnike da nastave mijenjati svoje telefone po znatno većoj cijeni. Teško makroekonomsko okruženje u Kini i napad domaćih inovativnih robnih brendova također su bili razlozi Appleova pada,” navodi se u izvješću.

Kinesko tržište pametnih telefona smanjilo se u tom kvartalu za 9,7 posto, no Apple je zabilježio pad dva put bržim tempom, navodi IDC. Usporavanje rasta gospodarstva, produljivanje vremena zamjene i visoke cijene iPhonea pridonijela je padu američkog giganta.

Nakon dugogodišnjeg snažnog rasta, sada se vodeći brendovi pametnih telefona Applea i južnokorejskog Samsunga žestoko natječu na stagnirajućem globalnom tržištu.

Huawei, koji je nadmašio Apple i postao drugi svjetski brend pametnih telefona u 2018. godini, i dalje ostaje lider na kineskom tržištu. Učvrstio je tu poziciju nakon što mu je u posljednjem lanjskom tromjesečju prodaja skočila za 23,3 posto, više nego svim ostalim brendovima, navodi IDC.

Apple je na četvrtom mjestu po prodaji pametnih telefona u Kini, iza kineskog Oppa i Viva, stoji u IDC-ovom izvješću.

Huawei, pak, snažno raste, unatoč tome što je kompanija posljednjih mjeseci suočena s nizom problema, među ostalim uhićenjem šefice financija tvrtke zbog optužbi za bankovnu prijevaru. Uz to, SAD je okupio svoje saveznike u pokušaju blokiranja kompanije da prodaje mrežnu opremu nove generacije.