Skupina teško naoružanih talibana upala je u vojnu školu u Pešavaru na sjeverozapadu Pakistana i uzela stotine učenika i njihovih profesora za taoce. U napadu je ubijeno najmanje 126 ljudi, među kojima 82 djece mlađe od 15 godina, a ranjeno 122. Više ranjenih je u kritičnom stanju. U akciji pakistanske vojske ubijena su petorica napadača dok se šesti sam raznio eksplozivom.

Vojnici su okružili zgradu škole i u tijeku je operacija 'čišćenja', javlja Reuters. Iz škole je evakuirano 500 učenika, a nije poznato ima li ih još. Dopisnik BBC-a navodi da su militanti izgleda imali namjeru ubiti što je više moguće učenika, a ne ih uzeti za taoce kao što se na početku pretpostavljalo.
 


Napad je jedan od najtežih u povijesti Pakistana.

'Naši bombaši-samoubojice ušli su u školu, imaju instrukcije da ne diraju djecu, njihov je cilj vojno osoblje škole i stariji učenici', rekao je glasnogovornik talibana Muhamad Umar Korasani. Tvrdi da se radi o odmazdi za napade pakistanske vojske na njihove položaje na plemenskim područjima na sjeverozapadu zemlje.

Napad je počeo u 10 sati po mjesnom vremenu. Radnik u školi Mudasir Avan rekao je da je primijetio kako se šestero ljudi penje preko zidova škole. 'Mislili smo da se neka djeca igraju, ali smo zatim vidjeli da nose mnogo oružja', kazao je Reutersu. 'Kad je počela pucnjava, sklonili smo se u razred, a oni su ulazili u svaku učionicu i ubijali djecu', dodao je.
 


Pakistanski premijer Navaz Šarif proglasio je trodnevno žalovanje i odlučio odmah otići u Pešavar. Britanski premijer David Cameron izjavio je da je šokiran i užasnut time što se djeca ubijaju samo zato jer idu u školu, a francuski je predsjednik Francois Hollande rekao da je to podlo i prezira vrijedno. Indijski premijer Narendra Modi rekao je da se radi o kukavičkom, neljudskom činu i izrazio solidarnost s Pakistanom.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusafzai nastrijeljena je u glavu jer se zalagala za obrazovanje djevojčica i djevojaka. Kada su talibani preuzeli kontrolu nad dolinom Svat 2007., gdje je živjela, zabranili su obrazovanje djevojaka a ženama da podučavaju. Poslije su dopustili školovanje djevojčica do četvrtog razreda. U iduće dvije godine raznijeli su 119 škola za djevojke. Više od tisuću škola u sjevernom i sjeverozapadnom Pakistanu napadnuto je od 2009. (hrt.hr)