Pakistan je danas izrazio volju za suradnju s Iranom „u svim pitanjima” u razgovoru ministara vanjskih poslova dviju država koje su nedavno međusobno dronovima i raketama napali baze militanata preko granica.

Napadi dviju država dosad su najozbiljniji prekogranični upadi u proteklim godinama te su potaknuli strahove od širenja nestabilnosti u regiji već napetoj zbog rata Izraela i Hamasa koji traje od 7. listopada.

Volja za smirivanjem tenzija

Iako Iran i Pakistan imaju povijest napetih odnosa, dvije strane sada su izrazile volju za smirivanjem tenzija.

Ured pakistanskog šefa diplomacije Džalila Abasa Džilanija priopćio je kako je danas razgovarao s iranskim kolegom Hoseinom Amiradbolahianom, dan nakon što je Pakistan izveo napade na iranskom teritoriju.

Iran je objavio da je u tim napadima ubijeno devetero ljudi u pograničnom selu na njegovom teritoriju, uključujući četvero djece. Pakistan je objavio da je u iranskom napadu u utorak ubijeno dvoje djece.

„Ministar vanjskih poslova Džilani izrazio je spremnost Pakistana da radi s Iranom na svim pitanjima u duhu međusobnog povjerenja i suradnje”, stoji u priopćenju.  Džilani je „naglasio potrebu snažnije suradnje u sigurnosnim pitanjima”, dodaje se. Pakistanski  ministar ranije je rekao da „Pakistan nema želju ni interes za eskalacijom”.

I jedni i drugi gađali baze militanata

Islamabad je objavio kako je pogodio baze separatističke Fronte za oslobođenje Beludžistana, dok je Iran dronovima i raketama gađao militante skupine Džaiš al Adl.

Skupine djeluju u području koje pokriva pakistansku jugozapadnu pokrajinu Beludžistan i iransku jugoistočnu pokrajinu Sistan-Beludžistan, dvije nerazvijene regije bogate mineralima.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je dvije države da se suzdrže od eskalacije, a to su učinile i Sjedinjene Države čiji je predsjednik Joe Biden rekao kako ti sukobi pokazuju da Iran nije omiljen u regiji.

Iranski mediji u petak su objavili da se vojska sukobila s militantima Islamske države na jugoistoku, ubivši dvoje ljudi, uhitivši ih još nekoliko te zaplijenivši eksplozive i drugo naoružanje.