Zračni prostor Pakistana ponovno je otvoren za civilno zrakoplovstvo, priopćila je u utorak zrakoplovna vlast nakon nekoliko mjeseci ograničenja nametnutih zbog sukoba sa susjednom Indijom ranije ove godine.

"S trenutačnim učinkom zračni prostor Pakistana otvoren je za sve vrste civilnog prometa na objavljenim rutama Službe zračnog prometa", stoji u obavijesti zrakoplovstvu objavljenoj na internetskoj stranici nadležnog tijela.

Sukob s Indijom

Pakistan je zatvorio svoj zračni prostor u veljači nakon sukoba s Indijom i napada pakistanske militantne skupine na policijski konvoj u Kašmiru pod kontrolom Indije, kada je poginulo 40 pripadnika žandarmerije.

Tijekom sukoba obje zemlje izvršile su zračne napade na teritoriju druge zemlje, a borbeni zrakoplovi sukobili su se na nebu iznad sporne regije Kašmira.

Pakistan se nalazi usred vitalnog zrakoplovnog koridora, a ograničenja zračnog prostora svaki dan utječu na stotine komercijalnih i teretnih letova jer se produljuje vrijeme leta putnicima i povećavaju troškovi goriva za zrakoplovne tvrtke.