Njemačka ekonomija, najveća u Europi, opala je neznatno manje nego što je prvobitno procijenjeno tijekom drugog kvartala, javila je u utorak njemačka državna statistička agencija - iako je pad od 9,7 posto još najteži otkako Njemačka vodi takve statistike.

Savezni zavod za statistiku revidirao je smanjenje ekonomskih prihoda s 10,1 posto prvobitno prijavljeno krajem srpnja.

Usprkos reviziji, to je ostao daleko najveći pad u 50 godina u kojima se bilježe brojke BDP-a - bez problema nadmašujući pad od 4,7 posto u prvom kvartalu 2009. tijekom globalne financijske krize.

Njemački ekonomski pad jedan je od manje dramatičnih u drugom kvartalu među vodećim europskim ekonomijama zbog restriktivnih mjera radi suzbijanja širenja koronavirusa. Francuska, Italija, Španjolska i Britanija zabilježile su dvocifreni pad vrijednosti svojih ekonomija.

Kriza je uništila posvećenost njemačke vlade održavanju izbalansiranog proračuna, koji je dugo predmet ponosa te zemlje. Nakon višegodišnje ravnoteže, vlada je pozajmila milijarde eura za financiranje paketa spasa i stimuliranja ekonomije i za pokriće pada poreznih prihoda.

Statistički zavod također je objavio u utorak da su njemačke vlasti potrošile 51,6 milijardi eura više nego što su uzele u prvoj polovini godine. To je rezultiralo proračunskim deficitom ravnim 3,2 posto godišnjeg njemačkog BDP-a, u poređenju sa suficitom od 2,7 posto u prošloj godini.

Zavod je upozorio da se "samo limitirani zaključci" mogu izvući iz te brojke za njemačku ekonomiju na kraju godine, prenosi Associated Press.