Bosna i Hercegovina će u ovoj globalnoj krizi, kao i gotovo sve zemlje svijeta, zabilježiti recesiju, koja će biti najveća u novijoj povijesti, poručeno je sa sjednice Vijeća za strane investitore FBiH koja je danas putem video-linka održana u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu pod predsjedavanjem federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića.

Prema podacima koje je iznio član Vijeća i savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić, procjena je da će recesija u FBiH iznositi od minus 3,2 do 5 posto, a ako se uzme u obzir da je prije izbijanja pandemije planirani rast BDP-a bio 2,8 posto, onda bi iznos pada iznosio između šest i osam posto.

Međutim, kako je istaknuo, svaka kriza je i šansa da se situacija stabilizira i ekonomija oporavi, prije svega zaustavljanjem negativne spirale privlačenjem stranih investicija i povoljnijim poslovnim ambijentom.

''Tu se, prije svega, misli na pozicioniranje u najjačim europskim lancima opskrbe nakon što su oni koji postoje za azijskim i dalekoistočnim zemljama ugroženi i investitori žele proizvodnju premjestiti na područje istočne i jugoistočne Europe'', navedeno je u priopćenju Vlade Federacije BiH.

Miraščić je iznio procjene da bi se ekonomija u Federaciji BiH za 15 do 18 mjeseci mogla vratiti na razinu iz veljače ove godine.

Ustvrdivši da je svjetska ekonomija pokazala nerezistentnost nakon pojave pandemije korona virusa, predsjednik Vijeća stranih investitora BiH i član Vijeća Branimir Muidža je iznio primjer Tvornice cementa Kakanj/Heidelberg Cement Group čiji je generalni direktor, koja je i u razdoblju pandemije, i pored svih poremećaja, zabilježila rekordnu proizvodnju, prodaju i izvoz.

''Gotovo jednoglasna ocjena svih učenika u raspravi je da je, pored svih negativnosti koje je pandemija donijela, ovo i šansa da ekonomija u FBiH ojača, restrukturira se i uz poboljšanje poslovnog ambijenta i usvajanje neophodne zakonske regulative, zauzme poziciju koja će omogućiti značajnije strane investicije'', navela je Vlada.