Izraelske specijalne snage ušle su u zgradu u središtu Rafaha u kojoj su bila dvojica talaca koje je čuvao Hamas te su ih oslobodili pod teškom vatrom, rekao je glasnogovornik vojske Daniel Hagari. To su prvi civilni taoci koje su izraelski vojnici uspjeli osloboditi nakon masakra 7. listopada, u kojem su teroristi Hamasa i drugih ekstremističkih skupina ubili 1200 ljudi u Izraelu, a oko 240 uzeli za taoce.

Izraelska vojska (IDF) se neko vrijeme pripremala za spašavanje i čekala je pravi trenutak, rekao je Hagari. Oslobođeni taoci imaju 60 i 70 godina, pojasnio je. Snage sigurnosti stale su ispred talaca kako bi ih zaštitile, a zatim su se upustile u žestoku razmjenu vatre. "Ovo je bila složena operacija spašavanja pod vatrom u srcu Rafaha, temeljena na vrlo osjetljivim i vrijednim obavještajnim podacima", napisao je Hagari na Telegramu.

Samo minutu nakon što je zgrada napadnuta, izraelske zračne snage počele su napadati područje Rafaha kako bi omogućile snagama da se povuku. Dva taoca evakuirana su iz zgrade pod jakom vatrom, kazao je glasnogovornik izraelske vojske. Taoci su spašeni u sklopu operacije koja je započela teškim zračnim udarima IDF-a u četvrti Šabura, u središtu Rafaha, navodi Jerusalem Post.

U napadu poginulo 67 ljudi

IDF je u ranijem priopćenju u ponedjeljak naveo da je tijekom noći "izveo niz napada na terorističke ciljeve u području Šabura na jugu Pojasa Gaze". Ministarstvo zdravstva pod kontrolom Hamasa tvrdi da je u napadu poginulo 67 ljudi, dok ih je ranjeno 160. Palestinska novinska agencija Wafa objavila je, pozivajući se na medicinsko osoblje u Rafahu, da je najmanje 52 civila i drugih poginulo u teškim izraelskim zračnim udarima.

Al Jazeera, televizija sa sjedištem u Kataru, navodi da su 63 osobe poginule, dok ih je više desetaka ozlijeđeno. Dpa kaže da je nemoguće verificirati te navode. Oslobođeni taoci su "u dobrom zdravstvenom stanju i prebačeni su na liječnički pregled u bolnicu Sheba Tel Hashomer", objavio je IDF na Telegramu. Hagari je naglasio da su još 134 taoca u Gazi iako su izraelski izvori rekli da ih oko 30 više nije živo.

Krajem listopada vojska je spasila izraelskog vojnika. Operacija spašavanja izvršena je dok se Izrael priprema za kopnenu ofenzivu na Rafah, grad koji graniči s Egiptom. Stotine tisuća civila žive u Rafahu u vrlo skučenom prostoru.

Objavljeni novi detalji

"U zajedničkoj operaciji izvlačenja IDF-ovih snaga sigurnosti i specijalnih policijskih snaga, jedinica specijalne policije, izvukli smo Louisa Hara i Fernanda Marmana, koje je Hamas oteo 7. listopada iz Nir Ytzhaka", rekao je glasnogovornik Daniel Hagari. Dodao je da su specijalne snage ušle u zgradu u središtu Rafaha u 1:49 ujutro po lokalnom vremenu (18:49 ET).

"U 1:50 ujutro zračna zaštita započela je akciju zračnih snaga i južnog zapovjedništva kako bi omogućili snagama da se odvoje i pogode Hamasove teroriste u tom području", rekao je. U roku od nekoliko minuta dva su taoca ispraćena van pod vatrom boraca Hamasa, a zatim odvedena na "sigurno mjesto" u Rafahu kako bi im bila pružena liječnička pomoć, dodao je Hagari. Zatim su helikopterom iz Gaze prebačeni u medicinski centar Sheba u Tel Hashomeru u Izraelu.

Hagari je rekao da je "složena" operacija planirana "dugo vremena". "Bila je to vrlo napeta i uzbudljiva noć", dodao je. "Namjerno su držani usred civilne četvrti, unutar civilne zgrade, kako bi nas pokušali spriječiti da ih spasimo. Ali uspjeli smo", rekao je Hagari u kasnijoj izjavi objavljenoj na engleskom jeziku. "Ova spasilačka misija naglašava važnost naše kopnene operacije u Gazi, uključujući Rafah, kada to uvjeti dopuste", dodao je.