Cilj je da školska godina započne na najsigurnij načinu skladu s epidemiološkim mjerama, rekao je na konferenciji za medije Rašid Hadžović ministar obrazovanja HNŽ-a na današnjoj konferenciji za medije.

U instrukcijama školama, navode da će školski sat trajati 30 minuta.

Maksimalan broj učenika u grupi je 15, a maksimalan dnevni broj školskih sati je pet. Nastavni proces odvijat će se kao učionička, a ne kabinetska nastava.

Maksimalno vrijeme boravka za učenike razredne nastave u školi je dva sata uključujući odmore.

Maksimalno vrijeme boravka za učenike predmetne nastave i srednjih škola je tri sata, uključujući odmore.

Nastavnici su obvezni materijale koje su obrađivali na satu, postavljati na online platformu.

Svaka škola treba imati kreiran krizni plan u čijem donošenju će sudjelovati predstavnik Vijeća roditelja i imenovan operativni tim za praćenje provedbe kriznog plana.

Obvezno je mjerenje temperature za sve koji ulaze u zgradu, obvezno je nošenje maski za učenike pri ulasku i izlasku iz škole i u holovima škola.

Obezno je nošenje vizira za nastavnike u učionicama, a maski u ostalim prostorijama škole. Ukoliko smatraju potrebnim masku mogu nositi i u učionicama.

Popunjavanje školskle dokumentacije vršit će se isključivo u zbornici, uz uvažavanje epidemioloških mjera.

Roditelji i staratelji djece koja spadaju u rizične skupine ili djece koja žive s osobama rizičnih grupa ili starijim osobama, rokovoditeljima odgojno-obrazovnih institucija, ukoliko žele da njihovo dijete pohađa nastavu na daljinu, trebaju dostaviti izjavu prije početka nastave. Izjava vrijedi za prva dva tjedna nastavnog procesa.

Zaposlenici rizičnih skupina rukovoditelju odgojno-obrazovne institucije, dužni su dostaviti liječničko uvjerenje o procjeni zdravstvenog stanja i mogućnosti izvođenja nastave.

Škole su obvezne vršiti dezinfekciju objekata, podova, radnih površina, ruku i obuće svih osoba koje ulaze u zgradu.

Navedene mjere bit će revidirane u skladu s mjerama nadležnih zdravstvenih službi.

Bljesak.info