Nakon otkrivanja skandala s Cambridge Analyticom Facebook se našao na velikom udaru kritika, ponajviše stručnjaka za privatnost i regulatornih tijela, a iako je dio korisnika, uključujući i neke poznate osobe jedno vrijeme pozivao na brisanje profila na ovoj mreži, čini se kako je za većinu njih ovaj skandal manje-više nevažan.

Naime, prema do sada objavljenim informacijama nije zabilježeno masovno brisanje profila, a korisnici i dalje objavljuju sadržaj kao i prije.

No, ovaj problem trebao bi biti poziv na buđenje za brojne neoprezne korisnike koji na Facebooku i drugim mrežama ostavljaju svoje privatne informacije jer bi se takvi podaci mogli iskoristiti za prijevare, krađe identiteta, odnosno za šifre za pristup mailovima, profilima na društvenim mrežama i slično.

Npr. ako se za šifru maila koriste ime djeteta ili kućnog ljubimca te brojke poput datuma rođenja vaših najbližih, često je dovoljan samo brz pregled (javnog) profila na Facebooku i na njemu se jednostavno mogu dobiti sve ove informacije i onda ih iskoristiti za provalu u Gmail ili neki drugih mail servis.

Na ove su probleme nedavno upozorili iz australske policije iz koje su objavili popis lozinki koje korisnici moraju izbjegavati poput spomenutih imena kućnih ljubimaca i djece ili nekih poznatih i često korištenih lozinki – npr. trustno1, abc123 ili bond007.

Također, korisnike su upozorili i da ne koriste isto ime i lozinku za različite servise (što mnogi rade) jer, jednom kada se hakeri dokopaju ovih podataka, mogu provaliti u brojne profile na društvenim mrežama, mailove i slično i imati ukrasti brojne povjerljive dokumente i podatke, intimne fotografije i druge privatne stvari.

Iz australske policije ovo su upozorenje poslali zbog sve više prijavljenih slučajeva o financijskim prijevarama koje pogađaju i obične korisnike i kompanije, a gubitci povezani s financijskim prijevarama Australiju godišnje koštaju oko 8,5 milijardi dolara.

To je još jedan od razloga zbog kojeg korisnici moraju jako dobro paziti kakve lozinke koriste, a prema podacima kompanije SplashData, ovo su najgore lozinke korištene prošle godine:

1. 123456

2. Password

3. 12345678

4. Qwerty

5. 12345

6. 123456789

7. Letmein

8. 1234567

9. Football

10. Iloveyou

11. Admin

12. Welcome

13. Monkey

14. Login

15. Abc123

16. Starwars

17. 123123

18. Dragon

19. Passw0rd

20. Maste

21. Hello

22. Freedom

23. Whatever

24. Qazwsx

25. Trustno1