Nakon što je u Milanu ubijen najtraženiji čovjek u Europi, Tunižanin Anis Amri (24), odgovoran za masakr na božićnom sajmu u Berlinu gdje je ubijeno 12 ljudi, a ozlijeđeno njih 49, Italija slavi policijske heroje koji su zaustavili zloglasnog terorista.

Anis Amri je u Milano, odnosno njegovo predgrađe Sesto San Giovanni, doputovao vlakom iz Torina gdje je pak došao iz francuskog Chamberyja. Ondje su ga oko 3 sata ujutro zaustavila dvojica talijanskih policajaca koji su od sumnjivca zatražili osobne dokumente. U tom je trenutku Amri iz ruksaka izvukao 22-kalibarski pištolj i otvorio vatru, pritom ranivši 36-godišnjeg policajca Cristiana Movia u rame. Tijekom bijega Amrija je ubio drugi policajac, 29-godišnji Luca Scata iz Sirakuze na Siciliji. Kako pišu talijanski mediji, Scata je na policijsku dužnost stupio tek prije devet mjeseci i još je na probnom roku.
 

Otkako je javnost saznala tko je talijanski heroj, Scatin Facebook je zatrpan stotinama poruka i zahvala.



Talijanska policija objavila je fotografiju ranjenog talijanskog policajca Cristiana Movia koji se oporavlja u bolnici. Također, objavili su i fotografiju njegove policijske uniforme na kojoj se vidi rupa od metka.
 


Talijanski ministar Marco Minetti na pres konferenciji je kazao kako se bez ikakve sumnje radi o Anisu Amriju, Tunižaninu osumnjičenom za napad u Berlinu. Dodao je kako je u intervenciji jedan policajac ranjen, ali nije u životnoj opasnosti. Zahvalio se policiji na brzoj i učinkovitoj akciji, a posebno ranjenom policajcu Christianu Moviu. “Želim mu brzi oporavak, a u idućim danima ću ga posjetiti i osobno zagrliti. Čestitao sam mu Božić i rekao mu da upravo zbog ljudi poput njega Talijani mogu imati bezbrižne blagdane”, rekao je ministar.