Iako su u zadnjim minutama prvenstva izgubili naslov engleskog prvaka igrači i vodstvo nogometnog kluba Manchester United, posebno vlasnici – obitelj Glazer, nemaju razloga tugovati. Dapače, vrijeme je za otvoriti najfiniji šampanjac i ispiti do posljednje kapi.

Zašto? Pa ako je vjerovati časopisu Forbes najtrofejniji engleski klub je najbogatiji sportski kolektiv na svijetu. Da, Iako službeno od ožujka ima dug od 663 milijuna dolara, vrijednost “Crvenih vragova” procijenjena je na vrtoglavih 2,23 milijarde dolara. Sljedeći najbogatiji klub je vječiti rival španjolski madridski Real koji je 19 posto jeftiniji te mu je vrijednost procijenjena na “svega” 1,88 milijardi dolara.

Kad se sagledaju sve te cifre i vrijedni transferi nogometaša, još bogatiji sponzori koji bacaju milijuna dolara ne bi li se njihovo ime ili logo našli na dresovima pa makar i onima za vježbanje, ne čudi što se oko tih mega momčadi uvijek “vrte” bogati šeici iz Kuvajta, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata… Pa nisu ti bogataši ni ludi (inače ne bi bili bogataši, ne?)…

Nije li vrijeme baciti se u sportske poduzetničke vode i postati jedan od dioničara kakvog mega sportskokg kluba? Srećom ima nade. Nedavno su dionice Uniteda puštene na tržište putem Newyorške burze i ako imate novac dostupne su vam. Ipak, nemojte se zavaravati, američka obitelj Glazer neće se tek tako određi svoje “zlatne koke”. Vaš jedan glas jednak je jednoj dionici, a obitelji Glazer 10 glasova po dionici. No, dionica po dionica i možda se baš vaš glas čuje hodnicima momčadi s Old Trafforda.

Na trećem mjestu najbogatijih momčadi su dvije momčadi New York Yankees (baseball) i Dallas Cowboys (NFL) vrijedni 1,85 milijarde dolara. Na petom mjestu je još jedna NFL momčad Washington Redskins koji su procijenjeni na 1,56 milijarde dolara.

Interesantno, među 50 najbogatijih klubova čak su 32 momčadi iz američkog nogometa te sedam iz bejzbola, a nema hokejaških klubova.

LA Lakers, koji su procijenjeni na 900 milijuna dolara, su najbogatija košarkaška momčad na 35. mjestu. Među 50 najbogatijih smjestile su se dvije momčadi iz oktanskog cirkusa. Pogađate, riječ je o Ferrariju s 1,1 milijardom dolara vrijednosti na 15. i McLarenu čija je vrijednost procijenjena na 300 milijuna dolara manje.

Prvih deset na Forbesovoj listi navjrijednijih klubova na svijetu:

1. Manchester United (2.23 milijarde dolara)

2. Real Madrid (1.88 mlrd dolara)

3. New York Yankees (1.85 mlrd dolara)

3. Dallas Cowboys (1.85 mlrd dolara)

5. Washington Redskins (1.56 mlrd dolara)

6. Los Angeles Dodgers (1.4 mlrd dolara)

6. New England Patriots (1.4 mlrd dolara)

8. Barcelona (1.31 mlrd dolara)

9. New York Giants (1.3 mlrd dolara)

10. Arsenal (1.29 mlrd dolara)

I što čekate, jeste li postali vlasnik nekog sportskog kluba?