Aktualni ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Donje Saske Boris Pistorius bit će novi ministar obrane, priopćila je njemačka vlada. "Veseli me što na čelo ministarstva obrane dolazi Boris Pistorius", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz. Dodao je kako je Pistorius iskusan i kompetentan političar na polju javne uprave i sigurnosti.

"Pistorius je sa svojom kompetencijom, upornošću i srčanošću prava osoba za provođenje procesa reformi kroz koje Bundeswehr trenutno prolazi", rekao je Scholz. Socijaldemokratski političar Pistorius bi na tom mjestu trebao zamijeniti Christine Lambrecht, koja je jučer dala ostavku na mjesto ministrice obrane nakon niza propusta i negativnih napisa medija o njezinom radu.

Tko je on?

Pistorius slovi kao iskusni političar koji je svojim djelovanjem bio poznat i izvan svoje savezne pokrajine. Izbor 62-godišnjeg Pistoriusa slovi kao iznenađenje zbog toga što se očekivalo da zbog pravilne zastupljenosti unutar kabineta na čelo ministarstva obrane opet dođe žena.

Oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU je kritizirala izbor Pistoriusa, koji se do sada nije bavio obrambenim pitanjima.

"Ovim izborom kancelar je pokazao kako ne shvaća ozbiljno preokret koji se mora dogoditi u obrambenom sustavu. Na čelo ministarstva obrane opet dolazi osoba koje nema kompetencije ni iskustva u radu s Bundeswehrom", rekao je Johan Wadephul, potpredsjednik zastupničkog kluba oporbene Unije CDU/CSU u Bundestagu.

Mjesto ministra obrane, zbog velikih problema s kojima se njemačke oružane snage bore već godinama, slovi kao najnezahvalnija pozicija unutar vlade, a ministri na čelu ovog resora u pravilu ne ostaju cijelo izborno razdoblje. Nakon ruskog napada na Ukrajinu kancelar Scholz je najavio temeljitu reformu i modernizaciju Bundeswehra, za što je izdvojen fond od 100 milijardi eura.