Američka farmaceutska kompanija Merck Sharp i Dohme (MSD) objavila je u petak (1.10.) vijesti o obećavajućim testovima lijeka molnupiravir u liječenju Kovida-19. To su pokazale kliničke studije. Prema firmi MSD, u studiji je sudjelovalo 775 pacijenata visokog rizika, kada se radi o Covidu-19.

Primarni cilj studije bilo je ispitivanje efikasnosti kandidata za lijek u odnosu na placebo. Mjeren je procenat pacijenata hospitaliziranih ili umrlih – od početka davanja molnupiravira ili placeba u trajanju od 29 dana.

Rezultat je pokazao da je 14,1 posto (53/377) ispitanika koji su dobijali placebo u roku od 29 dana – moralo da bude hospitalizirano ili su umrli. Među onima koji su dobijali molnupiravir, ta brojka je bila 7,3 odsto (28/385).

Do 29. dana nije prijavljen nijedan smrtni slučaj kod pacijenata koji su primali molnupiravir, u poređenju sa 8 smrtnih slučajeva kod pacijenata koji su primali placebo.

Međutim, rezultati još uvijek nisu nezavisno provjereni, odnosno verificirani.

Efikasan samo kod lakših oblika Covida

Prema proizvođaču MSD, lijek pomaže samo ako se uzme u roku od pet dana od početka simptoma.

Još u travnju ove godine MSD je priopćio da lijek molnupiravir nije dovoljno efikasan kod pacijenata koji su već hospitalizirani – odnosno teško bolesni. Studije koje su u tijeku trebalo bi da se usredsrede na ne-hospitalizirane pacijente.

Molnupiravir funkcionira uz pomoć enzima koji koronavirus koristi za kopiranje svog genetskog koda i reprodukciju. Molnupiravir (MK4482, EIDD-2801) je prolijek sintetičkog derivata nukleozida N4-hidroksicitidina. Samo aktivni metabolit može biti ugrađen u virusnu RNK kako bi se generirala greška u kopiranju i poremetile polimeraze, a time i njegova replikacija.

U prvim reakcijama stručnjaci pozdravljaju pozitivne rezultate studije, ali upozoravaju od pretjerane euforije i podsjećaju na lijek protiv gripa koji je svojevremeno bio precijenjen. Nitko ga ne spominje po imenu, ali se vjerovatno radi o lijeku oseltamiviru, koji se prodaje pod imenom Tamiflu.

Efikasan i protiv drugih koronavirusa

Ovaj lijek je zapravo trebalo da bude odobren za liječenje gripa. Studije su sada pokazale da nije efikasan samo protiv Sars-CoV-2, već i protiv drugih virusa iz grupe koronavirusa, poput Sars-CoV i Mers-CoV.

MSD želi da se što prije prijavi za odobrenje molnupiravira i saopštio je da već postoje ugovori sa vladama širom svijeta. Kompanija bi do kraja godine mogla da proizvede deset milijuna doza.

Ako molnupiravir odobri FDA, nadležna agencija za lijekove SAD-a, američka Vlada planira da kupi 1,7 miliona doza. Berza je već u petak veoma pozitivno reagirala na vijest o uspješnom rezultatu studije.

Šta se još koristi u liječenju Covida?

Do sada je Remdesivir jedini lijek koji je posebno odobren za Covid-19. Ako molnupiravir dobije odobrenje, to bi bila prva ciljana oralna terapija – lijek koji se uzima kao i svaka druga pilula. Remdesivir se mora davati kao infuzija.

U fazi kliničkih ispitivanja se nalaze i drugi lijekovi sa antivirusnim dejstvom. Studije provode farmceuske kompanije Pfizer i Atea i Roche i radi se tipu lijeka sličnom molnupiraviru.

Lijek deksametazon (kortizon) samo ublažava simptome i nije usmjeren direktno na Sars-CoV-2.

Terapije antitijelima koje se trenutno nalaze na tržištu moraju se primijeniti odmah – da bi imale optimalan efekat. Međutim, ovi priparati nisu odobreni u Njemačkoj. Upotreba Bamlanivimaba / Etesevimaba i Casirivimaba / Imdevimaba u Njemačkoj je zakonski moguća na osnovu posebnog pravilnika i predstavlja individualni pokušaj terapije.