Maslinovo ulje nedvojbeno je jedna od najvažnijih namirnica u svakoj kuhinji.

Međutim, ovo tekuće zlato je puno delikatnije nego što mislite i zahtijeva posebnu brigu prije nego što uopće počnete kuhati, piše Real Simple. Ovdje su bitne stvari koje morate znati za pravilno korištenje maslinovog ulja kako biste izbjegli bilo kakve pogreške u kuhinji.

Čuvanje maslinovog ulja

Vaše će maslinovo ulje biti u najboljem stanju ako ga izbjegavate čuvati u blizini topline, kisika i svjetlolsti.

Ovi prirodni neprijatelji maslinovog ulja mogu vam brzo užegnuti bocu, prije nego što je uopće dobijete priliku upotrijebiti.

Uvijek čuvajte ulje u hermetički zatvorenoj, tamnoj posudi na hladnom mjestu u kuhinji kako biste spriječili oksidaciju i konzumirajte ga prije isteka roka valjanosti. Ako želite svoje ulje pretočiti u dozator, provjerite je li hermetički zatvoren i tamne boje kako biste izbjegli kvarenje.

Zaboravljate provjeriti naljepnice

Kako biste bili sigurni da nećete uzalud potrošiti svoju skupu bocu ulja, svakako pročitajte naljepnice i provjerite žetvu i rok valjanosti. Možete provjeriti naljepnice i da vidite je li ulje, zapravo, čisto maslinovo ulje ili je pomiješano s drugim dodanim sastojcima.

Razmislite o kupnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja, koje je najmanje obrađeno ili rafinirano, a smatra se najkvalitetnijim.

Na kraju, provjerite gdje su masline za ulje ubrane, što može definirati profil okusa. Neki od najboljih proizvođača maslinovog ulja su Italija, Grčka, Španjolska i Kalifornija.

Prekuhavanje maslinovog ulja

Iako postoje suprotna uvjerenja, ono je općenito sigurno za većinu načina kuhanja kod kuće. Točka dimljenja za maslinovo ulje kreće se između 160 i 240 stupnjeva, ovisno o vrsti maslinovog ulja koje se koristi (rafinirano ili ekstra djevičansko, na primjer).

Kako biste izbjegli spaljivanje ulja, vodite računa o specifičnoj točki dimljenja za vrstu maslinovog ulja i načinu kuhanja koji koristite kako biste izbjegli bilo kakve nezgode.

Rok trajanja

Za razliku od boce vina, maslinovo ulje se ne poboljšava s godinama. Umjesto toga, trebali biste pažljivo pratiti rok trajanja na bočici i potrošiti ga u roku od dva do tri mjeseca nakon otvaranja. Ako ih se pravilno upotrebljava, većina maslinovih ulja trajat će oko dvije godine od trenutka punjenja u boce.

Nefiltrirano maslinovo ulje, za razliku od ekstradjevičanskog, nije filtrirano kako bi se uklonile čestice masline i ima tendenciju da mu još brže ističe rok za upotrebu.

Boja i okus

Sljedeći put kada budete tražili novu bocu maslinovog ulja, ne dopustite da boja ulja utječe na vas. Postoji uobičajena zabluda da što je boja zelenija, to je bolja kvaliteta ulja, ali boja zapravo nije pravi pokazatelj arome ili okusa.

Profesionalni kušači maslinovog ulja, npr., koriste plavu čašu pri testiranju okusa kako bi spriječili da boja utječe na njihovu prosudbu.

Ovisno o sorti masline, mjestu uzgoja i načinu berbe, maslinovo ulje može biti u rasponu od svijetložute do tamnozelene boje, a vrlo se razlikuju po okusu.

Koristite maslinovo ulje samo za kuhanje

Iako je nezaobilazna stavka u smočnici i za iskusne kuhare i za početnike, maslinovo ulje izvrsno je za puno više od samog kuhanja.

Razmazite svoju kosu, kožu i nokte prirodnim hidratantnim svojstvima maslinovog ulja; utapkajte malo na ruke kako biste obnovili suhu kožu ili ga nanesite na kosu kao hidratantnu masku.

Također možete koristiti mekani ručnik od mikrovlakana i nekoliko kapi maslinovog ulja za uklanjanje vodenih tragova i ogrebotina s površina od nehrđajućeg čelika!