Sunčano vrijeme i vrućine, osim uživanja i boravka na otvorenom, nosi i neke probleme. Jedan od njih su zmije koje se motaju oko naše kuće i tako nam čine taj boravak vani manje ugodnim nego što bismo htjeli. No, postoji način kako ih spriječiti da dolaze blizu vašeg doma. Prije svega, važno je znati što ih najviše privlači. To su ostaci hrane koji ne privlače izravno zmije, ali je to uzročno-posljedična veza. Naime, ostaci hrane privlače glodavce, a oni skupljaju hranu i ostavljaju izmet, pa sve to zmije lako namirišu i potom kreću u potragu za svojim plijenom. Poluvodene i vodene zmije privlači miris žaba ili riba.

Također, miris ptica, njihov izmet, gnijezda i ptičja jaja mogu biti jako privlačne zmijama pa je najbolje da sve to odmah uklonite iz okruženja svog doma. Nadalje, trebate znati da zmije osjete i feromone drugih zmija pa će se zbog potrebe za hranom i razmnožavanjem, osobito u sezoni polaganja jaja, približiti mjestima gdje osjete prisutnost drugih zmija.

Koristan savjet je da u svom dvorištu ili vrtu posadite biljke koje odbijaju zmije svojim mirisom: češnjak, crveni luk, ružmarin, pelin, limunska trava, neven, bosiljak, kadulja, đumbir i timijan.

U slučaju da ipak naletite na zmiju, nemojte ju tjerati, udarati i slično. Ona se boji jednako kao i vi, možda i više. U samoobrani vas može napasti i ugristi, zato ostanite smireni i lagano se udaljite.

Izvor: Dom i dizajn