Bego Gutić iz Stranke demokratske akcije, koji je jutros podnio ostavku na mjesto premijera tuzlanske županije, ponovno je imenovan županijskim premijerom nakon što je županijska Skupština danas na sjednici hitnog karaktera imenovala novu Vladu.

U novoj vladajućoj većini nisu ministri iz Demokratske fronte, a njihova mjesta su popunjena novim ministrima iz reda Stranke za BiH i Narodne stranke radom za boljitak te Stranke demokratske akcije.

Izet Jagodić novi je ministar obrazovanja znanosti, kulture i sporta iz Stranke za BiH (SBiH), a iz ove stranke je i nova ministrica za rad i socijalnu politiku Danijela Simić.

Ministrica pravosuđa i uprave je Ivana Kulić iz Narodne stranke radom za boljitak.

Nermin Hodžić je novi ministar razvoja i poduzetništva iz Bosanske patriotske stranke-Sefer Halilović (BPS), a Husein Topčagić je novi ministar unutarnjih poslova iz SDA, prenijela je Fena.

Ostali ministri su iz prošlog saziva Vlade, pa je tako ponovo ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Ferhatović (SDA), ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, (SDA), ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak (SDA), ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Abdulah Zukić, ministar financija Jakub Suljkanović, ministar trgovine turizma i prometa Edin Ajanović, te ministar zdravstva Elvis Bektić.

Premijer Gutić je istaknuo kako nije bio zadovoljan dinamikom odvijanja određenih procesa, te je zbog toga došlo do rekonstrukcije županijske vlade. Dodaje da je postojala politička kriza u koalicionoj većini.

''Danas je imenovana nova Vlada i jasno i glasno naglašavam da su ciljevi i zadaci na kojima ću raditi financijska stabilizacija županije i nastavak rješavanja problema u gospodarstvu'', istaknuo je Gutić.

Navodi da od novih ministara očekuje da ubrzaju procese reformi na području županije te ih je pozvao da pokažu ozbiljnost kada je i pitanju rad Vlade i da stave interes županije ispred stranačkih, osobnih ili bilo kojih drugih.

Novi ministar unutarnjih poslova, Husein Topčagić ustvrdio je da je danas provedena jedna demokratska procedura te da nije riječ o smjeni ministra unutarnjih poslova, nego promjeni vladajuće koalicije.

''Demokratska fronta nije više dio koalicije sa SDA. Svjestan sam da sam preuzeo najteže ministarstvo, da je tu jako puno problema, ali ću nastojati da svi uposleni rade u skladu sa zakonom i za dobrobit svih građana županije'', poručio je Topčagić. (bljesak.info)