Sijanje novih sjemenki trave posao je koji je brzo gotov te ne zahtijeva puno popratnog održavanja, a provjereno daje najbolje rezultate

Nakon duge, hladne i kišne zime, većina travnjaka nalazi se u poprilično lošem stanju te je njihova obnova među prvim proljetnim zadacima većine vrtlara.

Prvi topliji dani mame nas da uživamo u nježnim zrakama sunca i predivnim pupovima, no činjenica jest da će oštećeni travnjak s puno smeđih 'rupa' u trenu pokvariti dojam.

Stručnjaci ističu da ovaj problem zapravo nije nimalo zahtjevan za rješavanje, a sve što je potrebno jest poduzeti tek nekoliko provjerenih koraka.

Ključno je, napominju, na čitavu površinu travnjaka (posebno na oštećene dijelove) staviti dodatan sloj mladog sjemenja trave koje će se zbog proljetnih kiša lako primiti i dati okućnici prepoznatljivu blistavu zelenu boju.

Kako obnoviti travnjak?

Prije nego krenete u obnovu travnjaka novim sjemenkama trave, procijenite trenutno stanje i detektirajte područja koja su najoštećenija. Time ćete steći jasniji dojam koliko vam je sjemenja potrebno te koji su vam alati nužni za taj postupak.

Najbolji period za obnovu jest u toplijim i vlažnim danima, kada prema prognozi možete predvidjeti da će biti dovoljno vlage uz zraku da bi se sjemenje primilo i proklijalo. Naravno, bitno je da ne započinjete ovaj postupak ako postoji izgledna mogućnost mraza.

Pri odabiru sjemenja, birajte travu što sličniju onoj na travnjaku kako bi eventualne razlike bile minimalne. Uzmite u obzir izloženost suncu, vrstu tla i klimatske uvjete, tako ćete najlakše odrediti sortu sjemenki koja će biti komplementarna vašem travnjaku, a birajte one kvalitetnije te s visokom otpornošću na bolesti.

Stavljajte ih što ravnomjernije, po mogućnosti koristeći se adekvatnim alatom nabavljenim u specijaliziranim trgovinama te pratite upute na pakiranju kako biste postigli optimalne rezultate.

Na područja koja su oštećena stavite nešto više sjemenja, a nakon što završite s ovim korakom, redovito zalijevajte travnjak u količini koja će ga držati vlažnim, ali ne i poplavljenim, te očekujte prve rezultate za dva do tri tjedna.

Nemojte smetnuti s uma važnost košnje jer će upravo adekvatno održavanje travnjaka vratiti mu zdrav sjaj i očaravajuću zelenu boju te će uz sve vaše sadnice tvoriti zadivljujući prizor, kao stvoren za uživanje u opuštajućim trenucima na suncu.

tportal.hr